Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първи 20 камиона с хуманитарна помощ влизат от Египет в Ивицата Газа


Камиони с хуманитарна помощ влизат през пропускателния пункт Рафах между Египет и Ивицата Газа, 21 октомври 2023
Камиони с хуманитарна помощ влизат през пропускателния пункт Рафах между Египет и Ивицата Газа, 21 октомври 2023

Първи камиони с хуманитарна помощ за Ивицата Газа влязоха в събота през пункта Рафах на границата с Египет, съобщи Ройтерс.

Пропускателният пункт беше отворен в 10 ч, за да се допусне доставка на продукти от спешна необходимост за населението в Газа - лекарства, медицински консумативи и храни. Според Ройтерс отварянето на границата за пръв път от началото на конфликта между Израел и Хамас ще позволи на чужденци да напуснат блокираната палестинска територия.

Организаторите на доставките казват , че за днес има разрешение да влязат 20 камиона с помощи, идващи от Египет. Това стана възможно след договорка между САЩ, Израел и Египет, след като в региона на конфликта през миналата седмица дойдоха последователно американския президент Джо Байдън и британския премиер Руши Сунак.

На 19 октомври Байдън каза, че египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се е съгласил да отвори граничен пункт Рафах за преминаването на около 20 камиона с хуманитарна помощ за Ивицата Газа.

Посещенията на президента на САЩ и премиера на Великобритания дойдоха на фона на международните опити за успокояване на напрежението в региона заради военния конфликт между Израел и групировката Хамас.

Камионите с хуманитарна помощ за Ивицата Газа
Камионите с хуманитарна помощ за Ивицата Газа

Той започна след като на 7 октомври Хамас, която е обявена от ЕС, САЩ и други западни страни за терористична организация, извърши невиждана по мащабите си атака на израелска територия. Израел от своя страна отвърна с множество въздушни удари, наложи пълна блокада на Ивицата Газа и обяви предстояща сухоземна операция.

Към този момент Израел съобщава за повече от 1400 жертви след атаката на Хамас, хиляди ранени и 206 пленени от паравоенната ислямистка групировка израелски и чужди граждани. Палестинските власти твърдят, че до момента жертвите на ударите на израелската армия по Ивицата Газа са 3478, а ранените са над 12 000.

Над 200 камиона, натоварени с общо около 3000 тона хуманитарни доставки, чакат от дни на Синайския полуостров от египетската страна на границата, съобщи БТА.

По данни на АФП още преди избухването на конфликта 60% от всички 2,3 милиона жители на Ивицата Газа са разчитали на международна помощ за изхранването си. По данни на ООН сега са необходими 100 камиона с хуманитарни доставки на ден.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG