Връзки за достъпност

Извънредни новини

Палестинците се подготвят за евакуация на Рафах и за нападение


Палестинците по време на израелски удар в Рафах.
Палестинците по време на израелски удар в Рафах.

Рафах и околностите му, се подготвят за завършването на плана на Израел за евакуацията им и за започване на сухопътна атака срещу Хамас в южния град на Газа.

В петък кабинетът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че на военните е наредено да разработят план "за евакуация на населението и унищожаване" на четири батальона на Хамас, които според него са разположени в Рафах.

Това се случва на фона на продължаващата 4 месеца сухопътна операция в ивицата Газа, която Израел започна в отговор на нападението на Хамас срещу южната част на Израел на 7 октомври миналата година. Тогава бяха убити около 1200 души, включително деца, жени и възрастни хора, а над 250 души бяха взети за заложници и отведени в ивицата Газа. Израел заяви, че целта му е пълното унищожаване на Хамас в ивицата Газа.
Контролираното от Хамас Министерство на здравеопазването на Ивицата Газа твърди, че близо 30 000 палестинци са загинали от началото на боевете в Ивицата.

Нетаняху не уточни къде може да бъдат евакуирани цивилни граждани за времето на военната операция. Източник, близък до израелското правителство, каза пред Ройтерс, че това може да включва преместване в северните части на ивицата Газа - същите райони, които бежанците бяха принудени да напуснат. Съседните на Израел държави Египет и Йордания категорично отказват да приемат бежанци от ивицата.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас заяви, че планът на Нетаняху включва насилствено изселване на палестинците от тяхната родина, което "преминава всички червени линии" и може да "тласне региона към безкрайна война".

Агенциите за помощ предупредиха, че голям брой цивилни могат да загинат при израелската офанзива, а палестинската агенция за бежанците на ООН (UNRWA) заяви, че не знае колко дълго ще може да работи "в такава високорискова операция".

"В Рафах има усещане за нарастваща тревога, нарастваща паника", каза Филип Лазарини, ръководител на UNRWA. "Хората нямат представа къде да отидат."

Вашингтон, основният поддръжник на Израел, заяви, че няма да подкрепи нападение, което не защитава цивилното население, и е информирал Израел за нов меморандум за националната сигурност на САЩ, който напомня на страните, получаващи американски оръжия, да спазват международното право.

"В този меморандум няма нови стандарти. Не налагаме нови стандарти за военна помощ", заяви пред репортери прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. "Те (израелците) потвърдиха готовността си да предоставят този вид гаранции."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG