Връзки за достъпност

Извънредни новини

Натискът над Израел за изход от конфликта в Газа расте. Ще има ли палестинска държава


Палестинци напускат Хан Юнис, 22 януари 2024 г.
Палестинци напускат Хан Юнис, 22 януари 2024 г.

Външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) настояха Израел да потърси изход от военния конфликт в Ивицата Газа на основата на две държави - Израел и Палестина. За това съобщи Агенция Франс прес (АФП) в понеделник.

Новината идва на фона на продължаващата война в Газа - територия с население от над 2 млн. палестинци. Конфликтът там започна след атака на ислямистката паравоенна групировка Хамас срещу Израел в началото на октомври 2023 г. При нападението бяха убити около 1200 души, а около 250 бяха взети за заложници. От тях около 130 според Израел все още се намират в Газа.

В отговор на атаката на Хамас, обявена за терористична организация от ЕС, САЩ и други страни, Израел започна пълномащабна офанзива и обяви блокада над Газа, като спря почти всички доставки на храна, гориво и лекарства. До момента военните действия на Тел Авив в Ивицата са довели до смъртта на над 25 хил. души по информация на местните власти, контролирани от Хамас. По-голямата част от загиналите са жени и деца.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

В понеделник 27-те външни министри на ЕС се срещнаха най-напред с първия дипломат на Тел Авив Израел Кац, а после разговаряха и с Рияд ал-Малики, външен министър на Палестинската автономия, която управлява Западния бряг.

Външните министри на Египет, Йордания и Саудитска Арабия също проведоха срещи с европейските представители.

Формулата с две държави

Миналата седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху се обяви против създаването на палестинска държава. Тази възможност той възприема като „екзистенциална опасност за Израел“.

В понеделник Израел Кац повтори намерението на Тел Авив да продължи атаките си в Газа до унищожаването на Хамас и връщането на всички заложници.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази несъгласие с израелската позиция и каза, че „мирът и стабилността не могат да бъдат изградени само с военни средства“.

„Кои са другите решения, които те имат предвид? Да накарат всички палестинци да напуснат? Да ги избият?“, каза Борел и призова към конкретни разговори за разрешаване на конфликта на основата на две държави - Израел и Палестина.

Тази идея се ползва с подкрепата на САЩ и на ЕС като цяло, макар и отделните страни да имат различни позиции спрямо Израел. Например, Германия е твърд поддръжник на Тел Авив и не настоява за пълно прекратяване на огъня за разлика от страни като Испания и Ирландия.

Въпреки това външната министърка на Германия Аналена Баербок заяви в понеделник, че „решението за две държави е единственото решение и дори тези, които не го подкрепят, все още не са предложили друга алтернатива“.

Великобритания не беше представена в този формат, но в понеделник и тя изрази подкрепата си към формулата с две държави. Говорител на британския премиер Риши Сунак нарече „разочароващо“ противопоставянето на Нетаняху на идеята за палестинска държава.

По време на срещата в понеделник представителят на Палестинската автономия Ал-Малики призова ЕС да обмисли санкции срещу Нетаняху заради това, че е „унищожил шансовете за решение с две държави“.

Близки на заложници прекъснаха комисия в израелския парламент

На този фон Нетаняху отхвърли условия, поставени от Хамас за освобождаване на заложниците, отвлечени на 7 октомври 2023 г. Те включват изтеглянето на израелските войски от Газа, край на войната, освобождаване на палестински затворници и гаранция, че Хамас ще остане на власт.

Израелският премиер каза, че приемането на тези условия би означавало, че израелските войници „са паднали напразно“. Отхвърлянето на сделката обаче породи недоволство сред гражданите на Израел.

Хиляди излязоха на протест срещу управлението на Нетаняху в Тел Авив и поискаха договаряне на сделка за освобождаване на заложниците.

В понеделник роднините на отвлечените увеличиха натиска си, като нахлуха на заседание на парламентарна комисия. Част от протестиращите държаха плакати с надпис: „Няма да седите тук, докато те умират там“.

Какво става в Газа

Същевременно в Ивицата Газа се проведоха „най-кървавите боеве през новата година“, предаде Ройтерс. Израелските сили щурмуваха болница в град Хан Юнис и поставиха друго медицинско заведение под обсада.

Това е спряло достъпа на ранени жители на Газа до спешна помощ, съобщиха палестински служители.

Израел атакува болници и други ключови обекти в Газа от началото на офанзивата през октомври миналата година с аргумента, че бойци на Хамас ги използват като командни центрове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG