Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел отхвърли възможността за палестинска държава. Какво става в Газа?


Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се обяви срещу създаването на палестинска държава след края на войната в Ивицата Газа. Това каза самият той по време на пресконференция в четвъртък.

Израел обяви война на Хамас, след като в началото на октомври бойци на групировката извършиха нападение на израелска територия, в което бяха убити 1200 души, а над 200 бяха взети за заложници. Израелската армия отговори с масирани удари и инвазия в Ивицата Газа. Контролираните от Хамас здравни власти твърдят, че действията на Израел са довели до смъртта на над 25 000.

Хамас е определена като терористична организация от Съединените щати, Европейския съюз и други държави.

До кога ще продължи израелската офанзива и защо Тел Авив не иска палестинска държава?

По време на пресконференцията си Нетаняху повтори тезата, че израелската офанзива в Ивицата Газа ще продължи до „пълното унищожение на Хамас и връщането на останалите израелски заложници“. Той добави, че това може да отнеме „много месеци“.

Би Би Си коментира, че някои от съюзниците на Израел, сред които и САЩ, в последните седмици настояват за учредяването на независима палестинска държава, която да граничи с Израел.

Нетаняху каза, че Израел трябва да може да налага контрол на сигурността върху цялата територия на запад от река Йордан, което включва територията на потенциалната бъдеща държава Палестина.

„Това е необходимо условие, което влиза в конфликт с идеята на палестински суверенитет. Казах тази истина на нашите американски приятели и спрях опита да се наложи такава ситуация, която ще застраши сигурността на Израел“, каза още Нетаняху.

Какво става на бойното поле?

В четвъртък Нетаняху каза, че израелската армия вече е унищожила две трети от бойните полкове на Хамас в Газа. Той каза, че първата цел на израелската армия е да унищожи до края тези организирани бойни групи. Едва тогава може да започне следващата стъпка по „прочистване на територията“.

В същото време Франс прес съобщи, че Израел е извършил масирана бомбардировка в южните части на Ивицата Газа. Очевидци твърдят, че цел на ударите е бил главният град в Южна Газа Хан Юнис. Според Израел в него се крият много от местните ръководители на Хамас.

От израелската армия съобщиха, че „войниците, подкрепени от артилерията и авиацията“, са елиминирали десетки „терористи“. По данни на Франс прес израелската армия е провела и операции в различни райони на Западния бряг.

Член на военния кабинет на Нетаняху поиска избори „до месеци“

В същото време в интервю за местна телевизия, цитирано от Таймс ъф Израел, бившият началник на щаба на израелската армия и член на военния кабинет на Нетаняху Гади Айзенкот поиска свикване на избори „до месеци“.

Той оспори тезата на премиера, че е възможна „пълна победа“ над Хамас и критикува липсата на ясен план за газа след края на войната.

„Който и да говори за абсолютен разгром, не казва истината“, каза още Айзенкот.

След началото на войната в Израел многократно се проведоха масови протести срещу правителството на Нетаняху. Граждани изразиха недоволство за начина, по който се води войната в Газа. Месеци преди нападението на Хамас срещу Нетаняху имаше масови протести заради спорни промени в съдебната система, които според гражданите могат да доведат до по-малка независимост на магистратите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG