Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тел Авив е унищожил структурите на Хамас в Северна Газа. Протести срещу Нeтаняху в Израел


Масови протести в Тел Авив поискаха оставката на премиера на Израел Бенямин Нетаняху
Масови протести в Тел Авив поискаха оставката на премиера на Израел Бенямин Нетаняху

Израелската армия е унищожила военната структура на Хамас в северната част на Ивицата Газа. Следващите цели са бойните групи в централата и южната част на анклава. Това каза говорителят ѝ Даниел Хагари, цитиран от световните агенции.

Ислямисткото движение Хамас е определяно за терористична организация от САЩ, ЕС и други страни. През октомври групировката извърши нападение на израелска територия, при което бяха убити 1200 души, а над 200 бяха взети в плен. Израел отговори с масирани удари и инвазия в Ивицата Газа, които според данни на местните власти са довели до над 22 000 жертви.

По думи на Хагари Хамас е имала 12 полка в северната част на Газа в началото на войната преди три месеца.

„Там имаше общо около 14 хиляди терористи“, каза Хагари и допълни, че до момента израелската армия е елиминирала общо 8 хиляди бойци на Хамас и Ислямски джихад. Той каза още, че израелската армия е унищожила много оръжия и складове с боеприпаси. Голяма част от тях са открити в подземни тунели, а само под бежанския лагер „Джабалия“ те са били с обща дължина 8 км. и с над 40 входа.

„В „Джабалия“ все още има терористи, но сега те действат без рамка и без командири“, каза още Хагари.

В събота контролираното от Хамас здравно министерство в Ивицата Газа съобщи за нови 120 жертви на израелски атаки за последните 24 часа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху за пореден път настоя, че всички останали цели на страната могат да останат настрана, докато Хамас не бъде напълно унищожена.

Думите му дойдоха на фона на поредни многохилядни протести срещу управлението му в Израел. Протестиращи в Тел Авив и Хайфа поискаха оставката на премиера заради начина, по който той води войната в Ивицата Газа.

Те издигаха транспаранти и викаха „Няма да се откажем“ и „Правителство на злото“, предаде ДПА.

Масовото недоволство срещу Нетаняху започна месеци преди войната срещу Хамас. Причина бяха готвените спорни промени в съдебната система, според които те могат да доведат до по-малка независимост на магистратите.

През седмицата зам.-ръководителят на Хамас Салех ал Аури беше убит след израелски удар в столицата на Ливан Бейрут. Това доведе до размяна на удари между подкрепяното от Иран шиитско движение Хизбула и израелската армия.

Израел съобщи, че се готви за разширяване на бойните действия и Хизбула на територията на Ливан. По подобие на Хамас, ливанското движение също е обявено от ЕС, САЩ, Израел и други държави за терористично.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG