Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хизбула проведе ракетна атака в Северен Израел. Тел Авив отговори с удари в Ливан


Израелски войници изстрелват снаряди. Снимката е илюстративна
Израелски войници изстрелват снаряди. Снимката е илюстративна

Територии в северната част на Израел попаднаха под мощен обстрел от територията на Ливан. Ислямистката групировка Хизбула съобщи, че е ударила израелски пост с 62 ракети. Израелската армия е отвърнала с удари срещу „терористична клетка“, съобщи Ройтерс.

Новината идва, след като през седмицата зам.-ръководителят на Хамас Салех ал Аури беше убит след израелски удар в столицата на Ливан Бейрут. Хамас е определяна за терористична организация от САЩ, ЕС и други страни.

През октомври групировката извърши нападение на израелска територия, при което бяха убити 1200 души, а над 200 бяха взети в плен. Израел отговори с масирани удари и инвазия в Ивицата Газа, които според данни на местните власти са довели до над 22 000 жертви.

Израел съобщи, че се готви за разширяване на бойните действия и срещу подкрепяното от Иран шиитско движение Хизбула на територията на Ливан. То също е обявено от ЕС, САЩ, Израел и други държави за терористично.

В събота сутрин в северната част на Израел прозвучаха предупредителни сирени. Малко след тях израелската армия съобщи за 40 ракети, изстреляни от ливанска територия към района на град Мерон.

Хизбула съобщи, че ракетите са били 62, а нападението е било „първоначален отговор“ след убийството на ал Аури. То е било насочено срещу пост за „въздушно наблюдение“ и „въздушен контрол“. Ден по-рано лидерът на Хизбула Хасан Насрала каза, че Ливан ще бъде застрашен от нови израелски атаки, ако неговата организация не отговори на убийството на зам.-ръководителя на Хамас.

Размяната на удари между Израел и Хизбула не са нови. Те обаче значително зачестиха след началото на войната между Израел и Хамас през октомври.

Сегашните размени на удари идват по време на серия от визити на държавния секретар на САЩ Антъни Бликнен и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в страни в региона. Двамата дипломати целят сваляне на напрежението и план за прекратяване на боевете.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG