Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел елиминира втория човек в Хамас след удар в Бейрут


Салех ал Арури. Архивна снимка.
Салех ал Арури. Архивна снимка.

Зам.-ръководителят на Хамас Салех ал Арури е убит при израелски удар в столицата на Ливан Бейрут, потвърди телевизията на организацията в сряда.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от Европейския съюз, Съединените щати и други страни.

Потвърждението за гибелта на Ал Арури идва след публикации в израелски медии и "Ройтерс" за експлозия по офис на Хамас в ливанската столица.

По информация на източник на Хамас при израелски удар с дрон в шиитското предградие на Бейрут Дахиех са загинали още петима активисти на групировката. Броят на ранените се уточнява.

Салех ал Арури, обвиняван от Израел, че стои зад многобройни нападения, беше избран за заместник на Исмаил Хания начело на политическото бюро на Хамас през 2017 г.

След като прекарва почти 20 години в израелски затвори, той е освободен през 2010 г., при условие че ще отиде в изгнание. Оттогава живее в Ливан.

Убийството му няма да накара "съпротивата да се огъне", каза Хамас , а ливанският министър-председател Наджиб Микати осъди "израелското престъпление". Той каза, че ще отнесе убийството до Съвета за сигурност на ООН.

Съветникът на израелският министър-председател Бенямин Нетаняху Марк Регев каза, че макар Израел да "не е поел отговорност", "който и да го е направил, трябва да е ясно, че това не е атака срещу ливанската държава".

Ликвидирането на Салех ал Арури идва в момент на повишено напрежение по израелско-ливанската граница и засилване на обстрела, който започна с началото на войната на Израел и Хамас на 7 октомври. Тогава членове на групировката предприеха масирана атака, при която в Израел бяха убити 1200 души и отвлечени 240.

Израел каза, че се готви за разширяване на бойните действия срещу подкрепяното от Иран шиитско движение Хизбула на територията на Ливан. То също е обявено от ЕС, САЩ, Израел и други държави за терористично.

От началото на войната в Ивицата Газа членове на Хизбула редовно обстрелват с ракети цели в Израел. Израелската армия отговарят с атаки срещу позиции на движението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG