Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жозеп Борел обвини Израел, че е финансирал Хамас и подкрепи независима палестинска държава


Жозеп Борел
Жозеп Борел

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че Израел е финансирал създаването на групировката Хамас, за да не допусне създаване на независима палестинска държава. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече това, предаде Ройтерс.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, призната от САЩ, ЕС и други държави за терористична. Войната в управляваната от нея ивица Газа избухна, след като нейни бойци нападнаха Израел на 7 октомври, убиха около 1200 души и отвлякоха около 240.

Новината идва, след като в четвъртък израелският премиер се обяви против създаването на палестинска държава. Борел обаче повтори тезата си, че е необходимо да бъде създадена палестинска държава и ако се наложи, международната общност трябва да наложи това на Израел.

"Хамас беше финансирано от правителството на Израел в опит да се отслаби Палестинската автономна власт, оглавявана от Фатах", каза Борел в реч в Университета на Валядолид в петък, където на церемония бе удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза".

Той обаче не даде повече подробности по въпроса.

Вътрешнополитически противниците на израелското правителство и някои глобални медии също обвиниха правителството на Нетаняху, че в продължение на години на практика е подпомагало Хамас от години, включително като позволяват финансиране от Катар.

Ръководителят на европейската дипломация също така призова "арабския свят, Европа, САЩ и цялата Организация на обединените нации" да признаят създаването на палестинска държава, дори при съпротива от страна на Израел.

"Мирното решение на конфликта е възможно само чрез съвместното съществуване на две държави. Израелци и палестинци вече не са способни на компромис и са твърде ядосани една на друга, за да могат да постигнат споразумение сами", аргументира се Борел.

В петък американският президент Джо Байдън каза, че е разговарял по телефона с Бенямин Нетаняху за възможни решения за създаване на независима палестинска държава, намеквайки, че подобен вариант може да включва създаване на една демилитаризирана държава, предаде Ройтерс.

От началото на военната операция, която Израел предприе в отговор на атаката, в крайбрежната палестинска територия са загинали близо 25 000 палестинци според данни на контролираните от ислямисткото движение местни власти, които не са проверени по независим път.

Междувременно беше съобщено, че при израелски удар срещу сирийската столица Дамаск е разрушена сграда, използвана от иранската паравоенна Революционна гвардия. Убити са най-малко четирима иранци, съобщиха сирийски и ирански медии.

Сирийската армия каза, че израелските военновъздушни сили са изстреляли ракети, докато са прелитали над окупираните от Израел Голански възвишения в Сирия. Израелската армия не е коментирала ударите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG