Връзки за достъпност

Извънредни новини

Независимост на Белуджистан. Защо Иран и Пакистан си разменят удари


Етнически белуджи тренират с автомати. Снимката е от 2004 г.
Етнически белуджи тренират с автомати. Снимката е от 2004 г.

През последната седмица Иран и Пакистан си размениха въздушни удари. И двете страни атакуват един и същи район - Белуджистан, който обаче е разделен от границата между тях. Защо, кои са белуджите и възможно ли е напрежението да ескалира?

Във вторник Иран атакува пограничен район на Пакистан. Пакистан отвърна на удара два дни по-късно. Като резултат от двете страни на границата загинаха най-малко 11 души. И двете държави твърдят, че целта им са сепаратистки групировки.

Иран и Пакистан казват, че атаките са насочени към сепаратистки групировки, които действат в района Белуджистан. Страните се обвиняват взаимно, че предоставят убежище на групировките на своите територии.

Размяната на удари се случва на фона на напрежение в Близкия Изток. През октомври миналата година след атака от страна на Хамас Израел започна пълномащабна война в Ивицата Газа.

Хамас е палестинска военна групировка, обявена за терористична от САЩ и ЕС. Същевременно Израел и ливанската групировка Хизбула също си разменят удари, а йеменските хути нападат кораби, свързани с Израел в Червено море. Както Хамас, така и Хизбула и хутите са подкрепяни от Иран.

В деня преди ударите в Пакистан пък Иран изстреля балистични ракети към Ирак и Сирия, като заяви, че се цели в шпионска база за израелските сили и "антиирански терористични групи".

Какво точно се случи между Пакистан и Иран и може ли да прерасне в нов конфликт?

Какво се случи

Напрежението между Иран и Пакистан се покачи във вторник, когато Иран нанесе удари по пакистанската провинция Белуджистан. При атаката по данни на пакистанските власти са загинали две деца.

Нападението предизвика гневна реакция в Пакистан. Властите там нарекоха удара "грубо нарушение на международното право и на духа на двустранните отношения между Пакистан и Иран".

Два дни по-късно Пакистан отвърна на удара. Според властите там това са били "поредица от високо координирани и специално насочени прецизни военни удари", които са таргетирали пакистански сепаратисти.

Иранската информационна агенция Тасним съобщи, че при атаката са убити най-малко 9 души - всички пакистански граждани.

Защо две държави извършват нападения в един район

Общото между атаките на Иран и Пакистан е районът и целите на организациите, срещу които са насочени ударите.

Във вторник ударът на Иран беше насочен към провинция Белуджистан, която се намира на границата с Пакистан. От Техеран съобщиха, че цел на атаката е била сунитската групировка Джаиш ал-Адъл ("Армия на справедливостта"). Иран, както и САЩ, определят организацията за терористична.

Целта на Джаиш ал-Адъл е освобождение и независимост на иранската провинция Систан и Белуджистан. Групировката често извършва нападения на иранска територия, след което бойците ѝ се укриват в Пакистан.

Атаките на Пакистан в четвъртък бяха насочени срещу Армията за освобождение на Белуджистан. Това е друга военизирана групировка, основана в началото на 21 в., която се бори за отделянето на Белуджистан от Пакистан.

За нея се смята, че е базирана основно на територията на Афганистан, но най-често извършва удари срещу пакистански сили и цивилни на територията на пакистанската провинция Белуджистан.

Пакистан и САЩ определят "Армията за освобождение на Белуджистан" за терористична организация.

Какво е Белуджистан и кои са белуджите

Историческо-географската местност Белуджистан попада на територията на три държави – Иран, Пакистан и Афганистан.

Най-голямата част – на юг и изток от местността попада в Пакистанската провинция Белуджистан. В иранската провинция Систан и Белуджистан попада най-западната част на историческата област. На територията на Афганистан попада северната част на историческия Белуджистан.

Основната етническа група в региона са белуджите, които населяват региона от векове. Основната част от тях са сунити, но има малцинствени групи, които изповядват индуизма.

Те наброяват близо 10 млн. души и основната част от тях живее на територията на Пакистан.

Провинция Белуджистан и белуджите от години се съпротивляват срещу централната власт в Исламабад. В отговор от години пакистанската армия извършва кървави нападения в местността, а десетки хиляди от местните жители са обявявани за „изчезнали“. Заради действията си Пакистан е обвиняван в масови убийства и изтезания на местното население.

Защо ударите идват сега

През последните години както Пакистан, така и Иран воюват срещу сепаратистите от двете страни на границата си.

Макар отношенията между двете страни да са нестабилни, този конфликт вероятно е предизвикан от вътрешната обстановка в държавите, казват анализатори.

По-рано този месец Иран обвини бойците на Джаиш ал-Адъл, че са щурмували полицейски участък в Систан и Белуджистан, в резултат на което загинаха 11 ирански полицаи, според Тасним.

Според експертите причината в Пакистан е подобна.

"Правителството и военните са подложени на огромен натиск (от вторник насам)", казва Абдула Хан от мозъчния тръст "Пакистански институт за изследване на конфликтите и сигурността" в Исламабад, цитиран от АП.

Може ли напрежението да ескалира

И двете страни казват, че не желаят конфликтът да се задълбочава. В четвъртък иранското външно министерство съобщи, че се ангажира с добросъседски отношения с Пакистан. Същевременно обаче поиска Исламабад да предотврати създаването на "терористични бази" на своя територия.

Иранският външен министър по-рано тази седмица нарече Пакистан "приятелска страна" и каза, че ударите им са били пропорционални и насочени само към членове на терористичната групировка.

Пакистан имаше подобно съобщение: "Единствената цел на днешния акт беше преследването на собствената сигурност и националния интерес на Пакистан, които са от първостепенно значение и не могат да бъдат компрометирани".

Външното министерство на Пакистан нарече Иран "братска страна" и подчерта необходимостта от "намиране на съвместни решения".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG