Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сега нещата ще се разпалят". Израел уби командир на Хизбула и порази цели в Ливан


Убитият в понеделник командир на Хизбула Уисам ал-Тауил
Убитият в понеделник командир на Хизбула Уисам ал-Тауил

Високопоставен командир на паравоенната групировка Хизбула е убит при израелски удар в Южен Ливан, съобщи Ройтерс в понеделник. Израелската армия е обстрелвала и други цели на групировката, предаде ДПА.

Новината идва на фона на посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в държави от Близкия изток с цел да предотврати ескалацията на военния конфликт между Израел и Хамас. Най-сериозната опасност е Хизбула пряко да се включи във войната, а конфликтът да обхване и територията на Ливан.

Хамас е ислямистка паравоенна групировка, обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. Хизбула е шиитска ислямистка паравоенна организация и политическа сила в Ливан. Нейното военно крило също е обявено за терористично от ЕС.

И Хамас, и Хизбула настояват за унищожаването на Израел и са близки до Иран, откъдето получават военна и финансова помощ.

Източниците на Ройтерс от службите за сигурност в региона идентифицират загиналия в понеделник командир от Хизбула като Уисам ал-Тауил. По-късно Би Би Си съобщи, че Хизбула е потвърдила смъртта на Ал-Тауил, но не е уточнила при какви обстоятелства е загинал.

Според източниците на Ройтерс той и още един член на групировката са били убити, след като колата им е била ударена при израелската атака по ливанско село на около 10 км от границата с Израел.

Израел граничи с Ливан на север и сблъсъците ѝ с Хизбула се развиват в териториите близо до границата.

Източник на АФП казва, че убитият командир е имал „първостепенна роля в ръководството на военните операции на юг [към Израел]“. Един от източниците на Ройтерс предупреждава, че „сега нещата ще се разпалят“.

Убитият командир Уисам ал-Тауил с генералния секретар на Хизбула Сайед Хасан Насрала
Убитият командир Уисам ал-Тауил с генералния секретар на Хизбула Сайед Хасан Насрала

По-рано през деня израелските военни сили съобщиха, че са обстреляли и други цели на Хизбула в Южен Ливан.

Миналата сряда Израел елиминира втория човек в Хамас след удар над ливанската столица Бейрут. В събота Хизбула проведе ракетна атака в Северен Израел като „първоначален отговор“ на убийството в Бейрут. Тел Авив реагира с още атаки в Ливан.

Израел и Хизбула си разменят подобни удари още от началото на войната между Израел и Хамас на 7 октомври 2023 г. Оттогава израелските сили са убили повече от 130 бойци на Хизбула в Южен Ливан. Други 19 са убити в Сирия, припомня Ройтерс.

Миналата седмица генералният секретар на Хизбула Сайед Хасан Насрала предупреди Израел в две телевизионни обръщения да не започва пълномащабна война срещу Ливан.

„Който мисли за война с нас - с една дума, ще съжалява“, каза Насрала.

След последните сблъсъци между Тел Авив и шиитската групировка Израел предупреди, че може да се стигне до „нова война“. В края на миналата година военните сили в страната заявиха, че се готвят за офанзива и в Ливан, „ако се наложи“.

Конфликтът между Израел и Хамас започна с нападение на ислямистката групировка срещу Израел, при което загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. В отговор Израел започна най-мащабната си офанзива и блокада в Ивицата Газа, където под контрола на Хамас живеят над 2 млн. души.

До момента израелската офанзива в Газа е довела до над 22 хиляди жертви по данни на местните власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG