Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел се готви за военна офанзива и в Ливан, "ако се наложи"


Дим от израелски въздушен удар в южната част на Ливан в началото на ноември.
Дим от израелски въздушен удар в южната част на Ливан в началото на ноември.

Израелската армия се подготвя все повече за разширяване на бойните действия срещу подкрепяното от Иран шиитско движение Хизбула на територията на Ливан. Това съобщи началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви при посещение във военното командване в северния израелски град Сафед, предаде ДПА.

"Днес одобрихме набор от планове за бъдещето, трябва да бъдем готови за настъпление, ако се наложи", каза Халеви с уточнението, че израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) "и в частност тяхното командване "Север" са поставени в много висока степен на бойна готовност".

Израел води непрестанни боеве с Хизбула, откакто обяви война на палестинската ислямистка групировка Хамас и започна военна офанзива в Ивицата Газа. Това стана, след като на 7 октомври членове на групировката предприеха масирана атака, при която в Израел бяха убити 1200 души и отвлечени други 240. Хамас и Хизбула са определяни от ЕС, САЩ, Израел и други държави като терористични организации.

От началото на войната в Газа членове на Хизбула редовно обстрелват с ракети цели в Израел. Израелската армия отговарят с атаки срещу позиции на движението. Това е най-острото военно противопоставяне между Израел и Хизбула от Втората война в Ливан през 2006 г., отбелязва ДПА.

По този повод членът на израелския военен кабинет Бени Ганц коментира, че ситуацията на границата на страната му с Ливан "изисква промяна".

"Времето за дипломатическо решение изтича. Ако светът и ливанското правителство не предприемат действия, за да предотвратят обстрела на жителите на Северен Израел и да отдалечат Хизбула от границата, ЦАХАЛ ще го направи", коментира Ганц, цитиран от Ройтерс.

На този фон френският президент Еманюел Макрон призова в телефонен разговор премиера на Израел Бенямин Нетаняху "да се постигне трайно спиране на огъня в Газа, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Ройтерс.

В следващите дни предстои Франция да предприеме съвместни стъпки заедно с Йордания в областта на хуманитарната дейност в палестинския анклав.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG