Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блинкен опитва да спре ескалацията на конфликта в Близкия изток. Израел предупреди за война с Хизбула


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристига в Абу Даби, 8 януари 2024 г.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристига в Абу Даби, 8 януари 2024 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди на пресконференция в Катар, че конфликтът между Израел и Хамас лесно може да се разрасне и да причини „още по-голяма несигурност и страдание“, предаде Ройтерс.

Хамас е ислямистка паравоенна групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Новината идва на фона на предупреждение от израелските военни, че може да започнат „нова война“ с друга паравоенна организация - ливанската Хизбула, която е съюзник на Хамас.

Предупреждението на Тел Авив дойде, след като в събота Хизбула нанесе ракетен удар по авиационна база в Северен Израел. Това се случи в отговор на убийството на втория човек в Хамас след израелски удар в ливанската столица Бейрут миналата седмица.

Изказването на Блинкен е част от обиколката му в няколко държави от Близкия изток в опит да предотврати ескалацията на войната между Израел и Хамас, която продължава от началото на октомври 2023 г.

Най-сериозна е опасността от разрастване на конфликта в посока към Ливан. Израел и Хизбула периодично разменят удари в граничната зона между двете държави.

„Това е момент на дълбоко напрежение за региона“, каза Блинкен на пресконференцията в Катар, преди да се отправи към Обединените арабски емирства.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант е на друго мнение. Той твърди, че интензивността на израелската офанзива в Ивицата Газа, където са съсредоточени военните действия, е знак за решимостта на Тел Авив да унищожи Хамас и да възпре други потенциални противници като Хизбула.

Територията на Газа, където живеят над 2 млн. души, е под контрола на Хамас. И Хамас, и Хизбула са подкрепяни от Иран.

„Моето мнение е, че ние се борим с една ос, а не с един враг. Иран натрупва военна мощ около Израел, за да я използва“, каза още Галант.

Тази седмица Блинкен ще посети Израел, след като вече беше в Катар и Йордания. Той съсредоточава дипломатическите си усилия и върху Саудитска Арабия и Египет.

В Израел държавният секретар на САЩ ще призове управляващите да предотвратяват цивилните жертви в Ивицата Газа и да не принуждават палестинците, които живеят там, да напускат домовете си. Въпреки тези призиви Блинкен не говори пряко за прекратяване на огъня между Израел и Хамас.

Войната между Израел и Хамас започна с изненадващо нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Според Тел Авив то е довело до смъртта на 1200 души, а 240 са взети за заложници.

Израел отговори с пълномащабна офанзива и блокада на Ивицата Газа, при която до момента са загинали над 22 хиляди палестинци по данни на местните власти, контролирани от Хамас.

Въпреки призивите за прекратяване на огъня управляващите в Израел са решени да продължат войната и казват, че няма да спрат, докато не унищожат Хамас и не върнат заложниците си.

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG