Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел ще разшири войната в Газа на юг. Хамас обмисля предложение за временно примирие


Палестинци пресичат граничния пункт Рафах между Газа и Египет, 1 февруари 2024 г. В тази посока Израел обяви, че ще разшири военните си действия.
Палестинци пресичат граничния пункт Рафах между Газа и Египет, 1 февруари 2024 г. В тази посока Израел обяви, че ще разшири военните си действия.

Израел се готви да разшири войната в Ивицата Газа на юг, в посока към границата с Египет, съобщи Ройтерс в петък. Едновременно с това Хамас даде знаци, че може да се съгласи на ново временно примирие.

Хамас е ислямистка паравоенна организация, обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни.

Новините за конфликта между Израел и групировката идват ден след като израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е против „на всяка цена“ да има ново спиране на огъня в Ивицата Газа, управлявана от Хамас. Войната там продължава от октомври 2023 г. насам, когато Израел започна пълномащабна офанзива след нападение на Хамас.

Какво представлява делото срещу Израел за геноцид
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

При атаката на групировката срещу Израел загинаха около 1200 души, а над 240 бяха взети за заложници. От палестинска страна след началото на израелската офанзива са убити над 27 хиляди души по данни на местните власти в Газа.

В четвъртък израелският министър на отбраната Йоав Галант съобщи, че военните сили на Израел могат да напреднат към град Рафах, който се намира на южната граница на Газа с Египет. Там е единственият граничен пункт, през който влизат доставки на храна, лекарства и гориво в блокираната от Израел Ивица.

Освен това в най-южните части на Газа са намират повече от половината от 2,3 млн. жители на Ивицата, които бяха разселени след началото на войната.

Галант каза, че военните действия в тази посока се изместват заради успеха на Израел срещу Хамас в Хан Юнис - един от най-големите градове в Газа, който се намира на североизток от Рафах. Там през последната седмица израелските сили предприеха мащабна сухопътна атака, която доведе до смъртта на още цивилни по данни на местните власти, контролирани от Хамас.

На фона на интензивните боеве посредници от Катар и Египет изразиха надежда, че Хамас ще се съгласи на предложение за продължителна пауза във военните действия. Такова предложение вече е договорено с Израел и САЩ и предвижда първа фаза на спиране на огъня от 40 дни.

През това време се очаква Хамас да освободи останалите заложници, които държи. Следващата фаза от примирието ще включва предаването на израелски войници и загинали заложници.

От страна на Хамас още няма категоричен отговор дали този план се приема. Според източници на Ройтерс е малко вероятно групировката да отхвърли предложението. Хамас обаче ще поиска гаранции, че военните действия няма да се възобновят, а от израелска страна за момента няма такова съгласие.

Ако влезе в действие, предложеното временно примирие ще бъде най-продължителното от началото на войната насам.

Последната и единствена засега пауза във войната беше през ноември миналата година. Тогава Хамас освободи част от заложниците, взети при атаката срещу Израел през октомври. В замяна Израел пусна палестинци - предимно жени и тийнейджъри, които държеше в затворите си.

На 7 октомври миналата година бойци на Хамас нанесоха изненадващо нападение над Израел и отвлякоха над 240 души. В отговор Израел започна офанзива и наложи пълна блокада над Ивицата Газа, която опустоши голяма част от територията ѝ.

В четвъртък здравните власти в Газа съобщиха, че броят на загиналите там е надхвърлил 27 хиляди души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG