Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нали знаеш той какво иска". Децата, доказаният педофил и отказаният достъп до правосъдие


Даниел Хъл
Даниел Хъл

14 български деца свидетелстват, че са жертви на осъден и издирван от Великобритания педофил. Той има обвинение и в България, но български съдии саботират процеса и са напът да го провалят. Засега мъжът е задържан, но излизането му на свобода и достъпът му до деца са въпрос на време.

Осъден за педофилия и издирван във Великобритания мъж бяга от родината си и пристига в България, за да продължи да прави същото. Той е известен на българските власти. Но това не е пречка в продължение на години Даниел Хъл "работи" с български деца.

Историята на разследването срещу Хъл е разказ за това как неадекватни действия на полицията, прокуратурата и съда водят до безнаказани посегателства над деца.

За две години 14 момчета, жертви на Хъл, израстват покрай датите на провалените от съдиите в Районен съд – Сливен заседания по делото срещу него и мълчанието на институциите, които трябва да защитават правата на децата. Тактиката на адвоката на Хъл е да бави процеса и да проваля съдебните заседания. Той иска и получава отводи на всички съдии по делото. Те не са длъжни да ги дават, но по неясни причини го правят.

През цялото това време животът на децата и семействата им продължава да се върти около техния насилник. Преживяват отново травмите и губят надежда, че може да има справедливост.

В началото на юни шести пореден съдия от Сливен си направи самоотвод по делото срещу Хъл. Това е Светослав Светиев. Седмица по-късно същото направи и съпругата му - Петя Петрова - Светиева. Съдия Светиев се е оттеглил, защото "подсъдимият продължава да отправя обиди към съдебния състав" като ги нарича "убийци", защото не искат да променят мярката му за задържане и да го пуснат от ареста.

Делото срещу Даниел Хъл е разпределено на осми пореден съдия в Сливен. Засега няма информация дали той ще го гледа по същество или също ще се оттегли. В тази фаза на производството Даниел Хъл може да бъде освободен по преценка на съдията и да излезе от ареста във всеки един момент.

"Единствената причина да не тръгва делото е нежеланието на съдиите от Районен съд – Сливен да го разгледат", каза в Студио България на Свободна Европа единият от адвокатите на децата - Стойко Славов. По думите му "доводите за отводите са несериозни, меко казано".

Кой е Даниел Хъл

Даниел Хъл е 47-годишен британски гражданин. През 2016 г. той е разследван в родината си за сексуална експлоатация и порнографски изображения с деца. Докато тече разследването той бяга в България. Заживява в Сливен, но съдът го екстрадира по искане на властите във Великобритания. Осъден е на 15 месеца затвор там, но излежава само два. Освободен е с условията да не напуска страната и да не приближава непридружени деца.

Хъл обаче отново успява да избяга в България. Отново е издадена европейска заповед срещу него, а местонахождението му става известно през 2019 г. от разследване на Би Би Си. Съдът в България отказва да екстрадира Хъл с мотива, че нарушената гаранция във Великобритания не е престъпление в България. Така мъж, за когото е известно, че е издирван педофил и има забрана да приближава деца, остава необезпокоявано да живее в България и да работи с деца.

Даниел Хъл се представя за проповедник. Организира църква в кв. „Надежда“ в Сливен и говори за Господ. Кварталът е обграден с бетонна стена и е едно от най-бедните места в България. Изолиран е и има развита мрежа от евангелски църкви. Хората са силно религиозни, а пасторите се ползват с голям авторитет. “Квартал „Надежда“ е тотално изключен, тотално извън радара на всички институции“, казва Росица Кратункова от Фондация „За Надежда“.

Още през 2019 г. от Обединените евангелски църкви се разграничават от Даниел Хъл и казват, че той не е част от тях. Това обаче не спира работата на Хъл в квартала.

"В името на Отца и Сина“

Още с пристигането си в „Надежда“ Даниел Хъл става активен в социалните мрежи. Призовава за помощи и дарения в това, което описва като едно от „най-проблемните цигански гета в Европа“. 35 000 души, живеещи в крайна бедност, неграмотност и безработица. Много от тях без тоалетни или течаща вода. Място, където „Бог е на ход“.

Отвори детска служба. И всичките деца отидоха

Даниел Хъл не просто отваря молитвен дом, а започва целенасочена работа с деца. „Почти целият квартал беше там. Отвори детска служба. И всичките деца отидоха. И моят отиде“, каза за Свободна Европа майка на дете, жертва на Хъл.

За това, че Хъл е събирал много деца около себе си, свидетелстват десетки негови видеа в социалните мрежи.

Хъл печели благоразположението на хората в квартала като им помага. „На някои къщите им оправя, дърва, такива работи“, казва момче, с което разговаряме. То казва, че Хъл го е убеждавал да остава при него, защото ще живее в по-добри условия. „Той ми казваше: недей да живееш там. Грозно, мръсно, тук е по-хубаво. Пък нали знаеш той какво иска“, казва момчето. По думите му „заради едни дрехи и едни маратонки се продавах“.

Първите жалби

Първите оплаквания от деца в България срещу Хъл са от 2019 г., но по неясни причини пострадалите променят показанията си. Междувременно Хъл е осъден за неплащане на данъци и недеклариране на дарения от близо 1 млн. лева, но това не го спира.

„Заради предходната си съдимост и криминални прояви Даниел Хъл е попаднал в полезрението на органите на реда. Бил е следен. Имало е информация, че продължава да върши тези действия с децата, които ходят при него уж за да им проповядва“, каза за Свободна Европа адвокат Стойко Славов, който представлява децата, жертви на Хъл. Това не пречи на мъжа да събира деца около себе си, възползвайки се от крайната бедност, в която живеят.

След репортажа на Би Би Си вече е публично ясно, че в квартал „Надежда“ в Сливен се е установил издирван от Великобритания педофил, който в България се е обградил с деца. От това обаче не следва никаква реакция на българските власти.

Опитах се да сигнализирам, но реакцията беше: „О, да, но те са роми..."
Ливия Отал

„Опитах се да сигнализирам, но реакцията беше: „О, да, но те са роми. И, нали знаете – в ромската общност насилието е [обичайно явление] “, каза Ливия Отал от Фондация „За Надежда“. Тя каза, че е чула това от „различни институции и неправителствени организации, които се предполага, че трябва да са на първа линия“.

Арестът на Хъл

През 2022 г. други 14 деца подават жалби срещу Даниел Хъл за блудство и се сблъскат с особеностите на българското правосъдие.

На 10 август 2022 г. Хъл е арестуван при акция на полицията и прокуратурата. Става ясно, че срещу него е започнало разследване за сексуални престъпления.

„Всичко е станало много набързо по доста мъчителен за децата начин, тъй като разпитите са били през нощта. В малките часове, докъм 6 часа сутринта“, каза адвокат Славов.

За това свидетелстват момчето и майката, с които Свободна Европа разговаря. „Някъде [до] 2-3 часа през нощта. Майка ми беше долу на стъпалата и много студ беше вънка. Цяла нощ разпит беше“, каза момчето. По думите на майката разпитите на децата са започнали в полицейски кабинет. „Около 11-12 часа вечерта. Бяха шест деца и ние бяхме шест майки. Взеха децата в синята стая. Ние бяхме майките цяла нощ вънка на студа“, каза майката.

Според адвокат Славов „това е проява на немарливост от тяхна страна, тъй като са искали набързо кюпово да ги разпитат всичките за два-три часа и да си решат въпроса с разпитите, а не да изчакат на другия ден да ги разпитат в някаква по-щадяща среда в някакво по-нормално време“.

От полицията в Сливен казаха, че всички полицейски действия по разследването са извършвани по указания на прокуратурата и оттам трябва да обяснят действията по провеждане на разследването. От прокуратурата казаха, че с оглед „защита интересите на пострадалите“ няма да коментират случая.

Според адвокат Георги Еленков от „Национална мрежа за децата“ провеждането на разпита по този начин се „обосновава с неотложност, с това, че разследващите органи са искали непосредствено след установяване на деянието те веднага да разпитат децата“. По думите му разпитите през нощта не са били необходими. Освен това на тях не е присъствал съдия, което прави показанията на децата неизползваеми в съдебна фаза.

„Сега децата са принудени отново в съдебна фаза да споделят какво е вършил Даниел Хъл с тях, което ще бъде особено травмиращо за тях“, каза адвокат Славов.

Отказ от достъп до правосъдие

Две години делото срещу Даниел Хъл не може да тръгне по същество. Причината е, че всички съдии в Сливен си правят отводи. Те са по искане на адвоката на Хъл.

В отговор до Свободна Европа от съда в Сливен признаха, че това е тактика на адвоката, който целенасочено бави процеса, но отричат самият съд да има вина.

Съдията си прави отвод „за всеки случай“, а не защото има конкретна причина

Дали един съдия ще си направи отвод по дадено дело зависи изцяло от неговата преценка дали по някаква причина е нарушена безпристрастността му по случая. Част от мотивите на съдиите са доста спорни според защитата на пострадалите. Като например аргумента „да се избегнат съмнения“. Т.е. съдията си прави отвод „за всеки случай“, а не защото има конкретна причина.

В отговор до Свободна Европа административният ръководител на съда Анна Димитрова казва, че не може да „ревизира постановените съдебни актове“ и „след като считате, че е направен немотивиран отвод на съдия, то може да сезирате Инспектората на Висшия съдебен съвет“.

От Националната мрежа за децата поискаха спешни срещи с Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет, но досега няма отговор от институциите.

„Това производство действително нанася щети и върху жертвите, и върху техните близки. То ги демотивира. Фактически подобно забавяне е равносилно на отказ от достъп до правосъдие“, каза адвокат Еленков.

Свободна Европа изпрати въпроси и до адвоката на Даниел Хъл, но не получи отговори.

От Агенцията за закрила на детето казаха, че два пъти са се самосезирали по случая от публикации в медиите и са изпратили писма до прокуратурата и Дирекция „Социално подпомагане“ - Сливен. По повод на среднощните разпити на момчетата от агенцията са изпратили препоръка децата да бъдат изслушвани по щадящ начин в синя стая. От отдел „Закрила на детето“ в Сливен казаха, че са направили необходимото и няма да коментират.

Резултатът от действията на институциите е, че в продължение на години осъден за сексуални престъпления мъж, който се издирва в родината си за това, е оставен да прави същото с деца в България.

Повече от две години животът на поне 14 деца и техните семейства продължава да е обвързан с техния насилник. Това се случва заради неадекватни действия на прокуратурата, полицията, съда и институциите, ангажирани със закрила на децата.

Форум

XS
SM
MD
LG