Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изведнъж Полковника се промени". Кой контролира депутатите от "Величие"


Ивелин Михайлов
Ивелин Михайлов

Сила, мъжество и битка в името на България. Без ГЕРБ и ДПС. С тези послания партия „Величие“ влезе в парламента. Две седмици по-късно в партията се говори за предателство. Ще изиграе ли „Величие“ ролята на „златния пръст“ в подкрепата на кабинет с мандат на ГЕРБ?

По-малко от месец след като се заклеха като депутати, в групата на партия „Величие“ се говори за разлом. Идеологът на формацията Ивелин Михайлов и две от депутатките обвиниха председателя на парламентарната група Николай Марков в заплахи и опит за "овладяване" на формацията.

Късно във вторник Марков написа във Фейсбук, че "партия "Величие" е само и единствено господин Ивелин Михайлов и неговата псевдо икономическа групировка от сламени и зависими хора. Както и че целите на тази организация не са партийни, нито идеални".

Всичко това се случва в навечерието на гласуването на кабинет с мандат на ГЕРБ, за който предварително няма необходимата подкрепа, за да бъде избран. Ако за него гласуват всички депутати от ГЕРБ и ДПС, ще са необходими още шест гласа. За подобен тип подкрепа се наложи изразът "златен пръст". Това е синоним на малка партия или отделни политици, уговорени да дадат гласовете си, когато не достига малко за формиране на мнозинство в парламента.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Ивелин Михайлов за това какво се случва във „Величие“.

Най-важното от интервюто

 • "Партията, когато беше учредена, Николай Марков не е участвал в нея".
 • "Ние нямаме никакви средства, които да са дошли от ГЕРБ. Ние не работим с ГЕРБ".
 • "[Мафията е] смесено между ГЕРБ и ДПС".
 • "Полковник Николай Марков дойде с нула финанси, никакви знания и умения какво трябва да се направи. Той единственото, което искаше, е по някакъв начин да се влезе в парламента, да се изпълнят определени неща, които говорихме, и моя беше задачата как да направя плана".
 • "Виктория Василева има нула принос в изграждането на структурите".
 • "Николай Марков поиска няколко човека той да ги избере за депутати. Това бяха Виктория Василева, Георги Куков, Етиен Леви и самият той".
 • "Тръгнахме, стигнахме [в парламента], знаете резултатите от изборите, и вече, след като тръгна Народното събрание, стана така, че изведнъж Полковника се промени".
 • "Кой би пробил нашите депутати? Това са хората, които искат да имат правителство. Това са ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“.
 • "Аз наблюдавах трансформацията [на Николай Марков], при която той се пречупи".
 • "Знам, че в момента [Николай Марков] управлява 5 депутати".

Учредяването на "Величие"

„Величие“ е учредена преди местните избори през 2023 г. като регионална партия, която участва с листа за общински съветници в община Ветрино. „Партията, когато беше учредена, Николай Марков не е участвал в нея“, каза Ивелин Михайлов. Партия „Величие“ има най-много общински съветници във Ветрино.

За кмет на общината от „Величие“ подкрепят кандидата на ГЕРБ. Михайлов каза, че подкрепата на регионално ниво е различна от тази на национално. „Целия период, в който кметът на ГЕРБ работи там и аз съм работил с него, този човек никога не ми е поискал една стотинка“, каза Михайлов.

Появата на Николай Марков

Ивелин Михайлов каза, че се е запознал с Николай Марков след местните избори през 2023 г. „Дойде Николай Марков с Йордан Камджалов ми казаха: ние имаме план нещо да направим за България. Аз казвам: супер, момчета. Дайте аз ще ви подкрепя, а вие отидете и го направете даденото нещо“, каза Михайлов.

Николай Марков е бивш кадър на Националната служба за охрана (НСО) с чин подполковник, уволнен през 2007 г. Йордан Камджалов е известен диригент.

По думите на Михайлов „Николай Марков дойде с нула финанси, никакви знания и умения какво трябва да се направи“. Михайлов каза, че „Николай Марков поиска няколко човека той да ги избере за депутати. Това бяха Виктория Василева, Георги Куков, Етиен Леви и самият той“.

Промяната в Полковника

Николай Марков е с чин подполковник, но Михайлов казва, че го наричат Полковника. „Тръгнахме, стигнахме [до парламента] и вече, след като тръгна Народното събрание, стана така, че изведнъж Полковника се промени“, каза Михайлов. По думите му „изведнъж се получава нещо различно“. Той вижда човек, който е „притеснен видимо, когато закъснява за първия работен ден“. Според Михайлов гласуването на Марков при избора за председател на временната комисия за изработване на правилник на 50-ото Народно събрание, когато депутатите на "Величие" за пръв път подкрепиха ГЕРБ и ДПС, са показали, че „този човек е взел някаква различна позиция и посока“.

Михайлов каза, че депутатите на „Величие“ може да са пробити от „хората, които искат да имат правителство“. По думите му това са ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“.

Самият Марков се закани чрез фейсбук да извади "доказателства - подредени, проверени и годни" срещу Михайлов и организацията, в която сам участва.

 • 16x9 Image

  Свободна Европа

  Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG