Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бит ли е саудитски дисидент в Бусманци? Спорeд МВР се е самонаранил


Абдулрахман ал-Халиди
Абдулрахман ал-Халиди

Българските власти трябва незабавно да разследват твърденията, че полицейски служители са нанесли побой на задържан саудитски правозащитник. За това призова международната неправителствена организация Хюман райтс уоч в четвъртък.

Тя съобщи, че има информация, че на 31 март служители на реда в Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци са нападнали 30-годишния Абдулрахман ал-Халиди, като са го душили и са му нанесли удари в лицето и торса.

От дирекция "Миграция" на МВР обаче твърдят, че саудитският гражданин се е самонаранил. Това гласи отговор на запитване на БНР за инцидента след сигнал от правозащитника Виктор Лилов.

Новината идва, след като в началото на март се проведе протест с призив Абдулрахман Ал-Халиди да не бъде екстрадиран, заповед за което е издадена от българските власти в началото на годината. Към този призив тогава се присъедини и Хюман райтс уоч.

Ал-Халиди, който в продължение на десетилетие е разобличавал нарушенията на правата в Саудитска Арабия, е потърсил убежище в България през октомври 2021 г. До момента той така и не го е получил.

Саудитецът е бил част и от саудитското движение Electronic Bees, създадено от покойния журналист Джамал Хашоги, което се опитваше да се противопостави на просаудитските правителствени пропагандни кампании и онлайн армии от тролове.

Сега Ал-Халиди е изложен на непосредствен риск от депортиране обратно в Саудитска Арабия, където ще бъде изложен на сериозен риск от произволно задържане, изтезания и несправедлив съдебен процес.

"Абдулрахман ал-Халиди е изправен и пред тормоз в България", каза Джоуи Ши - изследовател на Саудитска Арабия в Хюман Райтс Уоч.

"Българските власти трябва да проведат бързо и безпристрастно разследване на поведението на полицейските служители и да подведат под отговорност отговорните", добави той.

Според източника на организацията полицаите са пребили жестоко Ал-Халиди, след като той се е опитал да осигури храна на гладуващо семейство в центъра за задържане вечерта на 31 март. След като униформените му попречили да предостави храната, се е стигнало до насилието.

Двама полицаи го ударили силно в лицето и в гърдите, а трети го хванал за ръката и го притиснал отзад, докато друг го удрял и душил силно. Побоят е продължил един час, твърди източникът.

След нападението саудитецът не е получил медицинска помощ или съдебномедицинска експертиза, въпреки молбите му. На 3 април Хюман Райтс Уоч е разгледала спешно искане за медицински преглед на Ал-Халиди до българската прокуратура.

Пред БНР правозащитникът Виктор Лилов е потвърдил, че инцидентът е станал след опит на Ал-Халиди да занесе храна на други, настанени в центъра. Саудитецът е бил завлечен в тоалетната и е последвал побой, при който той е загубил съзнание, а след като се свестил е бил и вързан за легло, казва още Лилов.

Дирекция "Миграция" на МВР обаче твърди, че полицаи го заварили сам да удря главата си в стената и бетонните мивки.

Още през 2013 г. Хюман райтс уоч документира лоши и пренаселени условия в центъра в Бусманци, както и побоища и силно оскърбително отношение от страна на полицейски служители, припомнят от организацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG