Връзки за достъпност

Извънредни новини

Саудитският престолонаследник е одобрил убийството на Джамал Хашоги


Джамал Хашоги
Джамал Хашоги

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е одобрил, и вероятно разпоредил, убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г. Това се твърди в доклад на американското разузнаване, съобщиха световните агенции.
Според разсекретения документ от четири страници принц Салман е смятал Хашоги за "заплаха за кралството".

В доклада се изброяват три причини, поради които това е така, предава Би Би Си: контролът на Мохамед бин Салман върху вземането на решения в кралството от 2017 г.; прякото участие в операцията на един от неговите съветници; подкрепата на принц Саламан “за използването на насилствени мерки срещу дисиденти в чужбина, с които те да бъдат накарани да замлъкнат“. В доклада има и други имена, за които се предполага, че са отговорни или съучастници за смъртта на Хашоги.

Хашоги беше убит през 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул. След престъплението Рияд призна, че убийството е било извършено от агенти на службите, но отрече то да е било поръчвано. Приживе журналистът от “Вашингтон пост” Джамал Хашоги беше един от най-известните критици на режима. Година по-късно съд в Саудитска Арабия издаде смъртни присъди на петима души за убийството му.

Саудитска Арабия е под наблюдение от САЩ, чийто нов президент Джо Байдън заяви, че ще преразгледа двустранното партньорство и ще защитава човешките права и демократичните принципи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG