Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адвокат на Навални бяга от Русия след арестите на трима свои колеги


Руският опозиционер Алексей Навални по време на изслушване, август 2023 г.
Руският опозиционер Алексей Навални по време на изслушване, август 2023 г.

Александър Федулов, адвокат на руския опозиционер Алексей Навални, съобщи във вторник, че е избягал от Русия.

Новината идва, след като преди дни бяха арестувани трима други адвокати, които защитаваха Навални.

Федулов написа в Инстаграм в понеделник вечерта, че е напуснал страната, защото "арестите на нашите колеги, които защитаваха Навални, внесоха значителни промени в работата на адвокатите, които останаха извън затвора".

Изявлението на Федулов дойде часове след като екипът на Навални написа в Телеграм, че адвокатът не се е явил на насроченото изслушване в наказателната колония на Навални и че телефонът му изглежда е бил изключен.

По време на изслушването в понеделник Навални каза, че има информация, че друга негова адвокатка, Олга Михайлова, също е избягал от Русия наскоро.

Тримата задържани са настоящият адвокат на Навални Вадим Кобзев и бившите му адвокати - Игор Сергунин и Алексей Липстер. Те бяха изпратени в следствения арест за най-малко два месеца по обвинение в участие в дейността на екстремистка група според Кремъл.

След арестите руски адвокатски групи и сдружения публикуваха онлайн петиция, в която призоваха всички адвокати в Русия да проведат "предупредителна стачка" от 25 до 27 октомври в знак на протест срещу "системното преследване" на десетки техни колеги в цялата страна.

Групите и организацията на Навални бяха определени като екстремистки и забранени в Русия през 2021 г. Наказанието за участие в дейности на екстремистка група при използване на правомощията на служебното положение е до 12 години затвор.

През август съдиите от Московския градски съд признаха Навални за виновен в създаването на екстремистка организация и увеличиха повече от два пъти присъдата му до 19 години, като постановиха, че един той трябва да бъде преместен в по-строг затвор със специален режим, а не в затвора с максимална сигурност, където се намира в момента.

Обвиненията срещу Навални се възприемат като възмездие за усилията му да разкрие според него широко разпространеното беззаконие, корупция и репресии от страна на руския президент Владимир Путин и неговата политическа система.

Предишната присъда на Навални беше произнесена през 2021 г., след като той пристигна в Москва от Германия, където се възстановяваше от отравяне, за което обвинява Кремъл. Преди последната присъда той излежаваше общо 11 години и половина за присвояване и нарушаване на условията на предсрочното му освобождаване, докато беше в Германия и се лекуваше от отравянето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG