Връзки за достъпност

Извънредни новини

Япония започна изхвърлянето на пречистена вода от АЕЦ "Фукушима"


Японската атомна електроцентрала "Фукушима"
Японската атомна електроцентрала "Фукушима"

Япония започна да изпуска пречистена радиоактивна вода от атомната електроцентрала "Фукушима" в Тихия океан, съобщиха световните информационни агенции в четвъртък.

Изхвърлянето е ключова стъпка в извеждането от експлоатация на авариралата японска централа "Фукушима". Централата беше разрушена през март 2011 г. след силно земетресение с магнитуд 9 по Рихтер, което причини мощно цунами и засегна три от реакторите.

Очаква се за около 17 дни да бъдат изпуснати водни обеми от около 7800 куб. метра, които съдържат тритий - радиоактивно вещество, което е опасно само в силно концентрирани дози.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува изявление, в което посочва, че нейният независим анализ е потвърдил, че концентрацията на тритий е далеч под допустимите стойности. Според МААЕ въздействието, което би имал тритият върху хората и околната среда, е „незначително“.

Японското решение за бъдещето на водните обеми от АЕЦ "Фукушима" обаче накара Китай да обяви незабавна пълна забрана за внос на всички морски продукти от Япония.

Китай е "силно загрижен за риска от радиоактивно замърсяване, идващо от японските хранителни и селскостопански продукти", се казва в изявление на китайското митническо бюро.

От службата не дадоха подробности за конкретните продукти, засегнати от забраната, но и не пожелаха коментар.

Япония на свой ред разкритикува Китай за разпространението на „научно необосновани твърдения“ и поиска Китай незабавно да отмени забраната за внос на морски хранителни продукти. Министър-председателят на Япония Фумио Кишида също така призова за "дискусия въз основа на науката".

През 2022 г. Япония е изнесла в Китай морски продукти на стойност около 600 милиона долара, което е и най-големият пазар за японски стоки, според правителствени данни.

През 2011 г. атомната електроцентрала "Фукушима дайичи" претърпя стопяване на ядрото в резултат на силното земетресение и цунами. Оттогава реакторите, макар и спрени, трябва да се охлаждат с вода, съхранявана в резервоари.

Според компанията оператор на централата и японското правителство пространството в тях е на изчерпване. Затова и радиоактивната вода от тях трябва да бъде изпусната, така че се освободи място за извеждането на централата от експлоатация и да се предотвратят случайни течове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG