Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рибарят и аварията. Защо Япония ще изхвърля водата от Фукушима в Тихия океан


Когато земетресението и последвалото цунами разтрисат Япония през март 2011 г., Татсу Ниитсума загубва всичко. Той е рибар в един от градовете около Фукушима, който изкарва прехраната си от продажбата на улова си.

Цунамито взима живота на дъщеря му, унищожава дома и лодката му. Почти десетилетие след бедствието, целия му поминък отново е застрашен. Това разказва той в интервю за Ню Йорк таймс.

По-рано тази седмица японското правителство взе решението да излее в Тихия океан над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима 1".

Откъде дойде тази вода

През 2011 г. силно земетресение разтресе североизточна Япония, а цунамито, преминало през островите, взе живота на повече от 19 000 души. Огромни вълни разрушиха част от централата и доведоха до спирането ѝ. Това беше най-голямата ядрена катастрофа след Чернобил. Десетки хиляди жители в района бяха евакуирани, като повечето от тях не са се върнали по родните си места и до днес.

През последните години операторът на АЕЦ "Фукушима 1" ТЕПКО прокарва тонове вода през повредените реактори, за да охлади горивото, което все още е прекалено горещо и радиоактивно, за да бъде премахнато. Самата вода обаче се замърсява в процеса и бива складирана в резервоари. Тя преминава през мощна система за пречистване, която според ТЕПКО премахва повечето радиоактивно съдържание.

Водните контейнери се виждат на тази снимка от въздуха
Водните контейнери се виждат на тази снимка от въздуха

В момента на място има над 1 милион тона вода, която се намира в около 1000 огромни контейнера. Операторът казва, че до 2 години няма да има повече място за складиране на вода, а и филтрираната вода всъщност е абсолютно безопасна за изхвърляне.

Има ли друго решение

Така се стига до плана на японското правителство, според който постепенното изливане на водата в Тихия океан ще започне след две години. Толкова бавен ще е този процес, че ще изминат няколко десетилетия, докато цялата вода е изхвърлена, пише Ройтерс. Министър-председателят Йошихиде Суга увери населението и околните държави, че тези действия са безопасни и филтрираната вода вече не е вредна.

В същото време той нарече изхвърлянето на водата от централата "проблем, който не може да бъде избегнат".

Въпреки уверенията на властите, рибарите в района смятат, че това ще е краят на техния бизнес, пише още Ню Йорк таймс. Клиентите отдавна имат притеснения при купуването на морска храна от Фукушима, а изхвърлянето на водата от централата тук съвсем ще ги изплаши.

"Ще убие индустрията и ще вземе поминъка на лодкарите. Рибата просто няма да се продава", казва Ниитсума.

Освен местните жители Greenpeace Japan също се обяви против изхвърлянето на водата в Тихия океан. Според тяхно изявление решението "игнорира човешките права и международното морско право".

"Вместо да използват най-добрата налична технология, за да минимизират радиационната опасност като складират водата и я филтрират дългосрочно, те избраха най-евтиния вариант – да изхвърлят водата в океана", казват още от организацията.

Съседните държави Китай и Южна Корея също изразиха притесненията си и призоваха Япония да сподели данните за състоянието на водата.

"Хората ще си кажат"

САЩ публикува изявление в подкрепа на решението на японското правителство.

"Това е уникална и предизвикателна ситуация, но Япония претегли опциите и ефектите, беше изцяло прозрачна при взимането на решението и е взела такова, което следва световно приетите стандарти за атомна безопасност", се казва в публикация на Държавния департамент.

Международната агенция за атомна енергия също приветства решението на Токио и предложи техническа подкрепа. Според организацията планът да се изхвърли водата в океана е в унисон с международната практика.

"Решението на правителството на Япония е важна стъпка по пътя към изваждането от експлоатация на атомната електроцентрала "Фукушима 1", се казва в изявление на агенцията.

Според търговците във Фукушима местната икономика ще пострада дори и водата наистина да е безопасна, както ги уверяват властите. Ако тя бъде изхвърлена в морето, където рибарите ловят, всички клиенти ще се откажат да пазаруват оттук дори само заради лошия имидж на мястото.

"Повечето хора не са учени, които да разбират от радиация. Те просто ще си кажат "не разбирам съвсем, затова няма да си купувам риба от Фукушима", казва търговецът Тадааки Савада.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG