Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЦ "Козлодуй" да оттегли иска срещу служителка, разкрила нарушения, призова eвропейска организация


Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Козлодуй"
Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Козлодуй"

Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Козлодуй" да оттегли делото срещу своята служителка Наталия Станчева, която разкри нарушения в централата. За това призова европейската неправителствена организация Nuclear Transparency Watch, която следи за прозрачност и безопасност в ядрената енергетика.

Позицията на Nuclear Transparency Watch идва на фона на подобни призиви от Асоциацията на европейските журналисти и фондацията "Програма достъп до информация". Това се случва, след като АЕЦ "Козлодуй" започна дело срещу Станчева за 500 000 лв., след като тя подаде сигнал, че в централата работи незаконното лечебно заведение, което не е лицензирано, както изисква законът.

"Огромният размер на иска от половин милион лева срещу гражданка, разкрила нарушения на централата чрез законно искане за информация, говори за типичен случай на дело-шамар", се казва в позиция, публикувана на сайта на европейската неправителствена организация.

Nuclear Transparency Watch също така определя делото като "шамар за отговорността пред обществото и срам за ръководството на "АЕЦ Козлодуй".

В понеделник пред министерството на енергетиката се проведе и малоброен протест, който призова ресорния министър Румен Радев да предприеме действия, така че АЕЦ-а, който е под шапката на неговото министерство, да оттегли иска.

Той дойде, след като медицинска сестра Наталия Станчева разкри, че в централата има незаконно лечебно заведение. Нарушението е установено от държавни контролни органи, до които тя е подала сигнали.

За да стигне до разкритията, Станчева е подала десетки заявления за достъп до обществена информация.

АЕЦ "Козлодуй" я обвинява в злоупотреба с конституционните си права за достъп до информация и за подаване на жалби до държавните органи.

Искове срещу граждански активисти и журналисти за толкова големи суми са една от характеристиките на т.нар. дела-шамари (SLAPP). Тези съдебни процеси се стремят да откажат обвинените от обществено значимите теми, по които работят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG