Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новите мощности на АЕЦ "Козлодуй" трябва да заработят до края на 2034 г.


АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй"

Допълнителните мощности на атомната електроцентрала (АЕЦ) "Козлодуй" трябва да се въведат в търговска експлоатация до края на 2034 г. Това реши парламентът в понеделник, като одобри график за изграждането на 7-и и 8-и блок на централата.

Новината идва след решението на Министерския съвет да се построят 7 и 8 блок на централата. Тогава премиерът Николай Денков каза, че изграждането на двата блока трябва да върви паралелно. По-рано в средата на януари предишният парламент задължи правителството да сключи споразумение със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в централата с технологията АР1000.

Гласуваното в понеделник проекторешение беше внесено от Бойко Борисов и Делян Добрев от ГЕРБ, Делян Пеевски от ДПС и Кирил Петков от "Продължаваме промяната- Демократична България (ПП-ДБ).

Предстои министърът на енергетиката да увеличи капитала на АЕЦ "Козлодуй" с до 1,5 млрд. лв. За целта той трябва да използва парите от продажбата на оборудването, предназначено за неосъществения проект АЕЦ "Белене". България води преговори с Украйна да ѝ продаде двата реактора.

Графикът, одобрен сега, представлява ускорен план за изграждане на нова ядрена мощност на площадката. Двата нови реактора с технологията AP1000 ще се строят от американската компания "Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric). Подизпълнители в проекта ще са българските "Оскар-Ел", "Главболгарстрой", "ЕНПРО консулт", "Енерго Сервиз" и "И Кю И България".

Двата работещи 1000-мегаватови реактора на АЕЦ "Козлодуй"- пети и шести, са по руската технология BBEP-1000, но са в процес на лицензиране за преход към американско и френско гориво.

АЕЦ "Козлодуй" е най-големият производител на електрическа енергия в България и обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Към момента той работи с руско ядрено гориво.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG