Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството реши, че ще строи два нови блока на АЕЦ "Козлодуй"


Николай Денков в началото на заседанието на Министерски съвет,
Николай Денков в началото на заседанието на Министерски съвет,

Правителството реши да строи два нови блока на АЕЦ „Козлодуй“. Официалното начало на процеса по строителството ще може да бъде дадено след днешното правителствено заседание .

В средата на януари предишният парламент задължи правителството да сключи споразумение със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР1000. Това стана по предложение на ГЕРБ и с подкрепата на депутатите и от ДПС и "Демократична България".

"Днес, с решение на Министерския съвет, ще започне реализацията на строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“", каза премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. Той обясни, че строежът ще бъде капитализиран с 500 млн. за предприятието, което ще отговаря за него. По думите на премиерът срокът, за който ще се преговаря с потенциалните строители за завършване на проекта, е 2033 г.

Денков уточни, че със същото решение ще започне изграждането и на осми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Той трябва да бъде завършен "2-3 години" след VII реактор.

„Планът е двата да вървят успоредно като строителство“, уточни той.

Общата мощност на двата реактора ще бъде 2300 мегавата, с което значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените от първи до четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Двата нови реактора с технологията AP1000 ще се строят от "Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric).

На решението на правителството реагира президентът Румен Радев. Той го използва за поредна атака срещу кабинета и подчерта, че строежът ще се случва "на тъмно".

"България задължително трябва да развива ядрената си енергетика, но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти", каза Радев.

През юни тази година държавната компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" сключи договор с Уестингхаус за предварителни инженерни дейности за изграждане на нов реактор, а миналата седмица щатската компания включи пет български дружества във веригата си за доставки. Като подизпълнители в проекта ще работят "Оскар-Ел", "Главболгарстрой", "ЕНПРО консулт", "Енерго Сервиз" и "И Кю И България".

Двата работещи 1000-мегаватови реактора на АЕЦ “Козлодуй”- пети и шести, са по руската технология BBEP-1000, но са в процес на лицензиране за преход към американско и френско гориво.

През юли, по време на посещение в Атина, Денков каза, че Гърция има интерес към изграждането на новите мощности в “Козлодуй” – като инвеститор или като клиент с дългосрочен договор за покупка на електроенергия.

АЕЦ "Козлодуй" е най-големият производител на електрическа енергия в България и обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Към момента той работи с руско ядрено гориво.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG