Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гласът от GPS-а в театъра и киното. Актрисата Гергана Стоянова, която озвучава живота


Гергана Стоянова
Гергана Стоянова

Познавате я от GPS навигацията, рекламите по телевизията и цял куп дублирани филми и сериали. За себе си тя казва, че мечтите ѝ траят само ден, защото после започва да ги сбъдва. На 28 февруари актрисата Гергана Стоянова отпразнува своя рожден ден. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

„Телефонът на абоната е изключен или извън обхват. Моля, обадете се по-късно.“

„Уважаеми клиенти, отваряме каса 2.“

„След 200 метра завийте надясно.“

Чували сте всички тези изречения - докато звъните на приятел, пазарувате в магазина или проверявате как да стигнете до някой ресторант.

Общото между тях е гласът, който сме свикнали да ги изговаря. Той принадлежи на актрисата Гергана Стоянова, която на 28 февруари навърши 52 години.

Стоянова е родена в Бургас, където завършва техникум за дизайн на облекло. Като ученичка създава собствени колекции, с които печели конкурси за моден дизайн. Тренирала е и лека атлетика.

Когато завършва гимназия обаче, поема по малко по-различен път - този на актьорското майсторство. Започва да учи в НАТФИЗ в класа на проф. Надежда Сейкова и доц. Илия Добрев. Със Сейкова споделят и един и същи рожден ден.

„Не съм искала да стана Невена Коканова“, казва Стоянова години по-късно в интервю за Би Ти Ви. „Исках да стана Гергана Стоянова“.

След дипломирането си през 1994 г. Стоянова играе в театрите в Перник и Пазарджик. По това време изгрява и на телевизионния екран като водеща на няколко предавания. През 2000 г. създава предаването за изкуство и култура „Иначе“ по Би Ти Ви, което води до 2006 г. По-късно подобен формат с нейно участие се появява и по телевизия „Българе“.

Същевременно Стоянова участва в десетки филми и пиеси, а през последните години става популярна с ролята си на доктор Поли Грънчарова в сериала „Откраднат живот“.

Гласът ѝ озвучава и редица телевизионни реклами и аудиокниги. Използван е също в речевия синтезатор, който помага на незрящи хора да работят с компютър и телефон.

„По гласа можеш да разбереш културата на един човек, интелекта му чувствителността му - толкова много информация, за която външността може да залъже“, казва тя.

През 2021 г. Стоянова получава „Икар“ в категорията „Най-добър дублаж“. Отличието отива при актрисата заради ролите ѝ в сериала „Влад“ и филма „Убийство в Ориент Експрес“. Във филма тя озвучава всички жени.

Гергана Стоянова през 2022 г.
Гергана Стоянова през 2022 г.

Пред Би Ти Ви Стоянова казва, че това често се налага в дублажа:

„Това е умение не просто да сменяш гласа, а да създаваш образи с него“, споделя тя.

В един от сериалите, по които е работила, е озвучавала цели 28 героини. „Създавам си предизвикателства, защото трябва да ми е интересно“, казва актрисата.

От 2018 г. Стоянова е първата жена председателка на Гилдията на артистите, работещи в дублажа. Заедно със свои колеги тя създава спектакъла „Гласове под наем“. Той представя различни ситуации, в които попадат актьорите, които се занимават с дублаж.

Освен с култура и изкуство Стоянова е имала досег и с политиката и управлението. В продължение на година и половина тя е начело на политическия кабинет на Петър Стоянович, който е министър на културата в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014).

Срещу това правителство на БСП и ДПС имаше масови протести заради избора на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция „Национална сигурност“. Няколко години по-късно Пеевски беше санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Гергана Стоянова като водеща на медийна конференция
Гергана Стоянова като водеща на медийна конференция

В интервю за БНТ през 2016 г. Стоянова уточнява, че се е занимавала с мениджмънт, а не с политика. Това, което е разбрала от работата си там, е, че „която и да е власт в България, по което и време да е, няма приоритет култура. Културата винаги е на последно място“.

За актрисата обаче културата е най-важна. Стоянова казва, че е много работлива и се вдъхновява лесно, затова непрекъснато добавя нови дейности към списъка си с таланти и занимания. Сега например работи върху свои авторски пиеси.

„Моите мечти траят около един ден. Още на следващия съм направила стриктен план за изпълняването им“, казва Стоянова в интервю за БНР.

Тя се стреми да предава това вдъхновение нататък - затова провежда мотивационни семинари за ученици като авторка на инициативата „Аз мога, аз вярвам, аз уча, аз знам“.

В началото на 2024 г. Стоянова разказа как е била тормозена от непознат мъж, който ѝ е отправял смъртни заплахи. Актрисата казва, че не иска случаят да се разчува, но държи да подчертае, че вербалната агресия не трябва да се подминава и засегнатите хора трябва да търсят помощ и отговорност от институциите.

Стоянова често разказва и шеговити истории за начина, по който семейството ѝ гледа на нейната работа в дублажа.

Баща ѝ например разбира, че тя озвучава GPS навигацията едва когато двамата прекарват известно време в търсене на кадастъра в Бургас и не успяват да се ориентират. Тогава бащата на Стоянова я пита защо тя му дава грешни насоки.

Дъщеря ѝ пък се чуди не е ли странно за майка ѝ гласът ѝ да бъде навсякъде и да озвучава целия живот на хората - от колата, през супермаркета, до гледането на телевизия вечер. Стоянова обаче казва само, че това е работата ѝ.

„Заради обичта към хората, към работата си, към природата и към света - аз правя всичко, което правя“, споделя актрисата.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG