Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отвътре навън". Ейми Поулър и имената на емоциите


Ейми Поулър пристига на церемонията по връчването на Оскарите, 24 февруари 2019 г., Лос Анджелис.
Ейми Поулър пристига на церемонията по връчването на Оскарите, 24 февруари 2019 г., Лос Анджелис.

Тя е комедийна актриса с множество награди за своите роли. Тя е и водещият глас в най-успешния филм от началото на годината - "Отвътре навън 2". Ейми Поулър е Човек на деня на Свободна Европа.

Преди близо 10 години беше създаден един необичаен, но много успешен детски филм -"Отвътре навън" . В него не героите имат емоции, а самите емоции са героите. Целта му е да помогне на детската аудитория да разбира по-лесно вътрешния си свят.

Днес продължението на филма - "Отвътре навън 2", постига още по-големи успехи - само за седмица и половина след премиерата си на 14 юни то се стана най-печелившият филм за 2024 г. с 724,4 млн. долара печалби и изпревари по приходи "Дюн: Втора част".

"Отвътре навън 2" води и боксофис класацията в България, където вече е гледан от над 76 хиляди души за десет дни, пише "Сега".

Част от заслугите за този успех има комедийната актриса Ейми Поулър, която озвучава водещата емоция във филма - Радост (Джой), и помага при написването на сценария. В българския дублаж Радост е озвучена от певицата Мария Илиева.

Двете части на "Отвътре навън" целят по семпъл, цветен и достъпен начин да покажат на детската аудитория как си съжителстват основни човешки емоции като радостта, тъгата, гневът и страхът. В продължението действието вече се развива по време на пубертета и сюжетът се усложнява от появата на нови емоции - тревожност, отегчение, срам, завист.

Новият филм е подходящ и за по-възрастна аудитория - както за тийнейджъри, така и за техните родители. "[Като родител] просто искаш да се промъкнеш в ума на детето си. Винаги си мислиш: какво се случва там?", казва Поулър пред Гардиън.

Поулър е феминистка и майка на две деца. Казва, че младите я вдъхновяват с любопитството към личността си и способността си да поставят под въпрос базови убеждения. Ако това е твърде трудно, "трябва да се запиташ защо реагирам толкова защитно?", казва актрисата.

"Капанът, в който всички попадаме, е да си мислим, че сме узрели. Не е като да навършиш определена възраст и да си кажеш: "Ето! Постигнах го. Знам кой съм!" [Този процес] никога не свършва", добавя още тя.

52-годишната Поулър е роденa в щата Масачузетс, САЩ в семейството на учители. Казва, че баща ѝ я е насърчавал да поема рискове и да не бъде конформист.

Поулър продуцира и участва в различни продукции, но е позната най-вече като комедийна актриса. Била е част от скеч комедийното шоу на Saturday Night Live (SNL).

Най-известната ѝ роля е в сериала "Паркове и отдих", където играе Лесли Ноуп, напориста и енергична служителка в отдел "Паркове" на измисления град Пауни.

Поулър е носителка на награди "Еми", "Златен глобус", наградата на Асоциацията на телевизионните критици и много други.

Форум

XS
SM
MD
LG