Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протест в София призова България да не депортира саудитския дисидент Ал-Халиди


Кадър от протеста в подкрепа на саудитския дисидент Абд ал-Рахман Ал-Халиди
Кадър от протеста в подкрепа на саудитския дисидент Абд ал-Рахман Ал-Халиди

Малоброен протест в София поиска саудитският активист Абд ал-Рахман ал-Халиди да не бъде принудително депортиран в Саудитска Арабия. По-рано днес това поиска и неправителствената организация "Хюман райтс уоч".

Новината идва, след като по-рано през годината 30-годишният дисидент получи заповед за експулсиране. От 2021 г. той е в центъра за чужденци в Бусманци край София и му се отказва закрила.

Протестът в подкрепа на Абд ал-Рахман ал-Халиди се проведе пред сградата на президентството.

"Тук съм да покажа солидарност с Абд ал-Рахман, политически затворник в България, не само бежанец, а политически затворник. Той е вече трета година в затвора и е в много лошо състояние", каза активистката Йоанна Сарнецка.

Протестиращите носеха транспаранти на български и английски.

"Без граници, без нации, без депортации. Свобода за Абд ал-Рахман ал-Халиди", скандираха те.

По-рано "Хюман райтс уоч" написа, че българските власти трябва незабавно да преустановят всякакви планове за депортиране на саудитския активист за човешки права в Саудитска Арабия. Според организацията за Ал-Халиди има риск от изтезания и несправедлив съдебен процес, ако бъде депортиран.

Ал-Халиди е активист за правата на човека от повече от десетилетие. Той се застъпва за правата на затворниците в Саудитска Арабия и се противопоставя на цифровата пропаганда на правителството, включително на неговите онлайн армии от тролове, пише още организацията.

Активистът бяга от страната си през 2013 г. от съображения за сигурност а през 2021 г. преминава пеша в България, за да поиска убежище. На 7 февруари 2024 г. българската Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) издаде заповед за депортирането му, въпреки че агенцията има становище, според което активистът не застрашава националната сигурност, както писа Свободна Европа.

През февруари Българският хелзинкски комитет (БХК) също призова Ал-Халиди да не бъде депортиран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG