Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алексей Навални беше удостоен посмъртно с Дрезденската награда за мир


Юлия Навална прие статуетката за покойния си съпруг Алексей Навални
Юлия Навална прие статуетката за покойния си съпруг Алексей Навални

Руският опозиционен политик Алексей Навални беше удостоен посмъртно с Дрезденската награда за мир за 2024 година.

Вдовицата му Юлия Навалная прие статуетката за съпруга си, който почина при неизяснени обстоятелства в руски арктически затвор през февруари. Тогава той излежаваше 19-годишна присъда по обвинения, определяни от много западни правителства за политически мотивирани.

Наградата беше присъдена само дни след като руският президент Владимир Путин положи клетва за пети 6-годишен мандат, спечелен на изборите през март, на които не бяха допуснати опозиционни кандидати. Тогава Навалная призова да не спира борбата срещу Путин, когото описа като „тиранин убиец“.

„Нашата страна в момента се управлява от лъжец, крадец и убиец, но това със сигурност ще свърши. Не се предавайте, истината ще възтържествува“, каза тя във видеообръщение, разпространено в YouTube.

Наградата „има за цел да отдаде почит на ангажимента на Навални към свободата, демокрацията и мира“, мотивира се журито в Дрезден. В решението се казва още, че той е политически затворник, „чиято смърт олицетворява безбройните хора, които се борят за свобода и демокрация в Русия, попадат в затвора или са убити заради това“. Отбелязва се и това, че той е станал пример за други борци за човешки права.

На церемонията, която се състоя в Държавния драматичен театър в града, тържествена реч произнесе бившият германски президент Йоахим Гаук, който каза, че Навални е противник на руския президент, пред когото „Путин изпитва страх“.

Дрезденската награда се присъжда на личности, които са допринесли за мира и международното разбирателство. Навални е третият руснак сред нейните лауреати. Наградата е учредена през 2010 г. и първият отличен е президентът на СССР Михаил Горбачов (1990-1991 година). След него награден е и бившият съветски офицер Станислав Петров, изиграл ключова роля за предотвратяването на ядрен инцидент след фалшивата тревога през 1983 година.

Тайно и за милиони. Как западният лукс превзе „двореца на Путин“
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG