Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Убит". Екипът на Навални потвърди смъртта му


Алексей Навални
Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални е мъртъв. Това потвърди неговият прессекретар Кира Ярмиш в събота. По думите ѝ обаче властите отказват да предадат тялото му на неговите близки, докато не приключи изследването на причините за смъртта му.

До този момент нямаше потвърждение на съобщението на Федералната служба за изпълняване на наказанията на Русия, че Навални е починал в затвора в петък.

Навални беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция.

Сега Кира Ярмиш от екипа на Навални потвърди смъртта му.

"Алексей Навални беше убит. Смъртта му е настъпила на 16 февруари в 14:17 местно време, както е написано в официалното съобщение, издадено до майката на Алексей", написа Ярмиш в социалната мрежа X.

Какво знаем за причините за смъртта на Навални

По думите на Ярмиш роднините на опозиционера все още не са получили официално заключение за смъртта на Навални. Властите обаче "лъжат всеки път, въртят се в кръг и замитат следите си", каза тя.

Според разказа ѝ близките на опозиционера първоначално са били уведомени, че тялото му сега е при следователи от Следствения комитет в близкия до неговия затвор град Салехард. Когато адвокатът и майката на опозиционера са пристигнали в моргата в Салехард обаче, оттам са им казали, че тялото не е при тях.

Впоследствие адвокатите на опозиционера са получили противоречива информация. На единия от тях е било казано, че изследването на тялото вече е приключило и "престъпление не е било открито".

Следственият комитет в Салехард обаче е казал на друг от адвокатите, че причината за смъртта все още не е установена и е направено повторно хистологично изследване. Резултатите от него ще бъдат готови следващата седмица и едва тогава тялото му ще може да бъде предадено.

В същото време сътрудникът на Навални - Иван Жданов, написа, че от наказателната колонията са казали на адвоката и майката на опозиционера, че причината за смъртта му е сърдечен арест.

"Настояваме тялото на Навални незабавно да бъде предадено на семейството му", каза в тази връзка Ярмиш.

Какво каза по-рано затворническата управа

Изявленията на Ярмиш идват ден след като в петък регионалният отдел на Федералната служба за изпълняване на наказанията на Русия съобщи, че Навални се е почувствал зле след разходка и е загубил съзнание.

Медицинският екип на затвора е пристигнал, повикана е била и линейка, но "усилията по спасяването на живота на Навални не са довели до положителен резултат" и "докторите от линейката" са установили настъпилата смърт, казаха от управата на затворите.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 г. той беше отровен с новичок, но впоследствие беше спасен в Германия. Независимо журналистическо разследване разкри, че отравянето му е било организирано от руските тайни служби.

През 2021 г. се върна в Русия, където беше арестуван и осъден по няколко изфабрикувани дела. Оттогава той излежаваше присъдите си в затвори със строг режим. Последно през декември той беше преместен в наказателна колония в Арктика.

"Не ме е страх". Как Алексей Навални не се отказа от битката си с Кремъл
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG