Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алфа Рисърч предвижда балотаж с Терзиев. Вторият участник не е ясен


Кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев
Кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев

На местните избори в София се очаква балотаж между Васил Терзиев и неясен втори участник. Това показват данните от проучване на Алфа Рисърч, публикувани в четвъртък.

Първият тур на местните избори ще бъде в неделя, 29 октомври. Терзиев е кандидат за кмет на София на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София". Основни конкуренти се очаква да бъдат кандидатите на ГЕРБ Антон Хекимян и на БСП - Ваня Григорова.

Проучването на Алфа Рисърч, поръчано от bTV, отчита 29,8% подкрепа за Терзиев, 21,1% за Хекимян и 20,2% за Григорова. Второто място не е сигурно, тъй като разликата между Хекимян и Григорова е по-малко от процент.

Социологът Боряна Димитрова каза пред телевизията в четвъртък сутринта, че ако има повишена активност сред кандидатите в последните дни пред изборите, може ситуацията да бъде пренаредена.

На четвърто място се очаква да бъде Деян Николов от "Възраждане" с 10,2%, на пето - Вили Лилков от коалиция КОД с 8,3% и на шесто - Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" с 3,4%.

Близо 20% от избирателите се колебаят кого да подкрепят. Проучването предвижда избирателна активност от около 41%.

Това е едно от малкото социологически изследвания, проведени преди местния вот в неделя. Преди дни от Галъп интернешънъл казаха за Свободна Европа, че не е имало поръчка за такова проучване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG