Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо няма много социологически проучвания за местните избори


Снимка от парламентарните избори през 2023 г.
Снимка от парламентарните избори през 2023 г.

След толкова избори хората свикнаха с един повтарящ се ред: първо се публикуват социологически изследвания, после дни наред се обсъждат, накрая идват нови данни, които се сравняват с предишните. Накрая идват изборите. Но сега, 6 дни преди местния вот, почти няма числа.

Местните избори в България ще се проведат след само 6 дни, но социологическите проучвания за тях са единици. За това има няколко причини, но основната гласи: много малко такива изследвания са били поръчани. Това казаха трима водещи български социолози с които Свободна Европа разговаря.

В неделя, 29 октомври, се очаква първият тур от местните избори. До този момент са публично известни само три изследвания за нагласите на хората - на "Медиана", ЕСТАТ и Центъра за анализи и маркетинг.

Те са публикувани в рамките на последните 25 дни преди изборния ден.

Поръчките

"За да има достъпни проучвания, трябва да има кой да ги възложи", каза пред Свободна Европа Геновева Петрова от Алфа Рисърч.

"Към нас за момента няма възложителски интерес и съответно не сме правили такова изследване в последните седмици", каза Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл”. Назад във времето имаме собствени сондажи, които вече не са актуални, добави той.

Алфа Рисърч има договор с бТВ и ще покаже резултатите от проучването си за дебата, който организира телевизията.

Парите

Друга причина за това, че изследванията са малко, са парите. Според друг източник, пожелал анонимност, цената за едно национално проучване е близка до цената на проучване само за град София или около 20 000 лева. А останалите населени места, дори и да не са с мащабите на столицата, са твърде много.

По-големият обем на работата (а значи и на цената) се споменава косвено и от други социолози. Както казва Геновева Петрова, когато изборите са национални се прави едно проучване, а когато са местни - много на брой проучвания (за различните населени места).

Партийните тайни. Извадките

Агенциите работят с партии, които не искат да се публикуват данните им, каза професорът по социология Петя Кабакчиева.

Но тя има и други предположения за това, че изследванията, поръчани от партии, не стигат до избирателите. "Може да има проблем с извадките, много хора не искат да отговарят на анкетьорите", каза тя.

"Може да се чакат изненади", допусна още професор Кабакчиева.

Според друг социолог, който пожела да остане анонимен, има изследвания, поръчани от партии, които не се публикуват, защото партиите не харесват резултатите, а в същото време има публикувани изследвания, които не са направени качествено.

Свободата

"[Това че има по-малко социологически изследвания] дава свобода на хората да разчитат на собственото си мнение и преценка", казва професор Кабакчиева.

В предишни години политолозите са коментирали, че много хора избират своя кандидат включително и под влиянието на социологическите проучвания - като гласуват по-скоро за хора, заемащи челните места.

Хазартът остава

Както и на предишни избори, в момента процъфтяват онлайн залозите за предстоящите резултати, сочи проверка на Свободна Европа.

Още от началото на предизборната кампания най-големите хазартни компании предлагат възможности за изборни залагания. Те варират от въпроса за това кой ще е следващият кмет на съответния град, през това каква ще бъде избирателната активност в страната, до въпроса за броя на общинските съветници от различните партии в столицата. Вестник "Капитал" нарече това "хазартно-политическа социология", защото през коефициентите може да се направят изводи за шансовете на даден кандидат или партия.

В София основните кандидати за кмет са Васил Терзиев от ПП-ДБ и „Спаси София“, Антон Хекимян от ГЕРБ, Ваня Григорова от БСП, Вили Лилков от „Синя София“ и Деян Николов от „Възраждане“.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

Най-ново видео

Какво се промени за ЛГБТ общността между два прайда
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
XS
SM
MD
LG