Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналистката Алсу Курмашева е с ново обвинение заради книга за руснаци, обявили се срещу войната


Алсу Курмашева беше задържана от руските власти през октомври
Алсу Курмашева беше задържана от руските власти през октомври

Трето наказателно дело - по обвинение за разпространяване на фалшификати за руската армия, е образувано срещу журналистка от татарско-башкирската служба на Радио Свобода Алсу Курмашева, която беше арестувана през октомври в руската република Татарстан, съобщава продържавната информационна агенция "Татар-Информ".

Причина за новото обвинение е книгата "Не на войната. 40 истории на руснаци, които се противопоставят на нахлуването в Украйна", публикувана от татаро-башкирската служба през ноември миналата година. Сборникът с разкази на жители от Поволожието, е съставен на базата на интервюта, публикувани на сайта Idel.Realii от март до август 2022 г.

Според руските власти Курмашева е замесена в разпространението на книгата.

Преди два месеца, след като беше задържана в столицата на Татарсат - Казан, местен съд я призна за виновна заради това, че не е уведомила властите за второто си гражданство – американско, и я осъди на глоба от 10 000 рубли.

Сега Курмашева се намира в център за предварително задържане по друго наказателно дело - за нарушаване на закона за "чуждестранните агенти". Според обвинението журналистката е трябвало сама да подаде документи, за да бъде включена в регистъра на тези "агенти".

В същото време Министерството на правосъдието в Москва не я включи по своя инициатива в него. Това е първото наказателно дело по този член в Русия срещу журналист. Курмашева не признава вината си.

Междувременно във вторник Върховният съд на Татарстан потвърди решението на по-долната съдебна инстанция и я остави в предварителния арест.

Адвокатът на журналистката поиска замяна на задържането с мярка за неотклонение, различна от арест. Съдът обаче отказа и само промени с един ден датата, до която тя трябва да остане в ареста до 4-и февруари, вместо до 5-и.

"Остро осъждаме решението на руските власти да повдигнат нови обвинения срещу Алсу", каза изпълняващият длъжността президент на RFE/RL Джефри Гедмин.

"Журналистиката не е престъпление. Това брутално преследване на Алсу трябва да спре. Алсу вече беше задържана по несправедливи обвинения и е далеч от любимите си хора 56 дни", добави той.

Курмашева живее в Прага със съпруга и децата си, където работи. В средата на май 2023 г. пристига в Казан по семейни причини. През юни, преди да отлети обратно, журналистката беше задържана, а двата ѝ паспорта бяха конфискувани.

Правозащитници също призоваха руските власти да прекратят наказателното преследване срещу нея и да я освободят. Проектът за защита на човешките права "Подкрепа за политическите затворници. Мемориал" призна Курмашева за политически затворник.

Задържането на журналистката беше осъдено от властите на САЩ, правителствата на Канада, Чешката република, Франция, Полша и Швеция, както и от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, ръководителя на Съвета на Европа, Европейската комисия и Европейския парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG