Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дворът е 4 на 6 метра". Как Алсу от Свободна Европа живее в руския затвор


Алсу Курмашева от RFE/RL седи в клетка в съдебна зала в Казан, Русия, на 20 октомври. Съдът разпореди тя да бъде задържана поне до 5 декември.
Алсу Курмашева от RFE/RL седи в клетка в съдебна зала в Казан, Русия, на 20 октомври. Съдът разпореди тя да бъде задържана поне до 5 декември.

Тя живееше в Прага, а сега е в руския следствен изолатор в град Казан. Журналистката на Свободна Европа Алсу Курмашева разказва за живота си в руски затвор.

"Днес ни изведоха на разходка. Дворът е 4 на 6 метра", написа наскоро журналистката от Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Алсу Курмашева от затвора в Казан, където се намира вече един месец.

"Направихме 40 обиколки, което според мен е около 1000 метра. След това имаше разтягане и клекове. Надзирателят беше доста изненадан. Явно това се случва рядко".

Курмашева има двойно гражданство от Русия и САЩ. Тя живее в Прага и работи за татаро-башкирската служба на RFE/RL от около 25 години. В средата на май тя тръгва за родния си Татарстан заради спешен семеен проблем.

Курмашева беше задържана на 18 октомври и обвинена, че не се е регистрирала като "чуждестранен агент" – юридическо обозначение, което Русия използва от 2012 г. насам, за да посочва и наказва критици на Кремъл.

Законът за "чуждестранните агенти" позволява на властите да категоризират така неправителствени организации, получаващи финансиране от чужбина. Налагането на такъв етикет води до загуба на граждански права и до предаване на месечни счетоводни отчети за всеки приход и разход, които са публично достъпни.

Законът се равнява на политическа цензура, която пречи на журналистите да изпълняват професионалните си задължения. Той започна да се прилага засилено след началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г., като ограничи информацията за войната.

Руският съд постанови, че Алсу Курмашева трябва да бъде да бъде задържана в следствения арест СИЗО-2 в Казан поне до 5 декември, но в Русия е обичайно подобни срокове на задържане да бъдат удължавани многократно.

Тя има възможност да си пише със семейството, приятелите и поддръжниците, въпреки че всички съобщения подлежат на цензура.

"Всяка сутрин в СИЗО ставаме в 6 ч.", пише тя. "Но през цялата нощ в килията светят слаби лампи. Закуската е овесена каша и сладък черен чай. След това почистваме килията – подовете, стените. На обяд ни се разрешава да излезем навън за един час."

"Има библиотека, но тя е затворена", пише също Курмашева. "В килията имаше около 10 книги, предимно детективи и книги за християнството, както и няколко на тема психология и самоприемане".

"Препрочитам писмата ти по няколко пъти на ден", казва тя на един от кореспондентите си. "Вече прочетох две книги, които бяха в килията. Поисках още няколко, но не знам колко време ще отнеме, [за да ги получа]."

Два пъти седмично на задържаните се разрешава да вземат душ. Курмашева казва, че за първи път ѝ е било позволено да ползва душ едва на десетия ден след задържането ѝ.

В няколко от съобщенията си тя пише, че в нейната килия е студено и има четирима затворници.

Курмашева допълва, че учи арменски и севернокавказкия език даргава, за да си уплътни времето. Освен това учи една от съкилийничките си да говори татарски.

"Това е начинът, по който прекарвам дните си", пише тя.

Курмашева е един от четиримата журналисти на RFE/RL, които са в затвора по обвинения, свързани с работата им. Другите трима са Андрей Кузнечик, Ихар Лосик и Владислав Есипенко. Правозащитни организации и RFE/RL многократно са призовавали за освобождаването на четиримата, като твърдят, че те са били задържани неправомерно.

Затворените журналисти на RFE/RL (от ляво надясно): Алсу Курмашева, Ихар Лосик, Андрей Кузнечик и Владислав Есипенко
Затворените журналисти на RFE/RL (от ляво надясно): Алсу Курмашева, Ихар Лосик, Андрей Кузнечик и Владислав Есипенко

Лосик е блогър и сътрудник на беларуската служба на RFE/RL, който през декември 2021 г. е осъден по няколко обвинения, включително за "организиране и подготовка на действия, които грубо нарушават обществения ред", и е осъден на 15 години затвор.

Кузнечик, уеб редактор в службата на RFE/RL в Беларус, е осъден през юни 2022 г. на 6 години затвор след съдебен процес, продължил не повече от няколко часа. Той беше осъден за "създаване или участие в екстремистка организация".

Есипенко има двойно гражданство от Русия и Украйна. Той сътрудничи на "Крим. Реалии", регионална новинарска емисия на Украинската служба на RFE/RL. През февруари 2022 г. е осъден на 6 години затвор от руски съдия в окупирания Крим след процес при закрити врата. Той е осъден за "притежание и транспортиране на взривни вещества" - обвинение, което той твърдо отрича.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG