Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналистката от Радио Свободна Европа Алсу Курмашева остава в ареста, реши съдът в Татарстан


Алсу Курмашева в съдебната зала
Алсу Курмашева в съдебната зала

Върховният съд на Татарстан потвърди окончателно задържане под стража до 5 декември за журналистката от татарско-башкирската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Алсу Курмашева.

На 23 октомври решението за задържането ѝ беше взето от Советския районен съд в столицата Казан. На заседанието, което се проведе във Върховния съд на 31 октомври, защитата поиска мярка за неотклонение, която не е свързана с лишаване от свобода. Заседанието беше закрито за медиите, а Курмашева участва в него чрез видеовръзка от центъра за задържане.

Тя беше задържана на 18 октомври, а малко по-късно ѝ беше повдигнато обвинение по член от Наказателния кодекс на Руската федерация, че не е и изпълнила изискването да представи документи, необходими за включване в регистъра на "чуждестранните агенти". Според закона това е лице, което "целенасочено събира информация в областта на военната, военнотехническата дейност, която, бидейки получена от чуждестранни източници, може да бъде използвана срещу сигурността на Русия".

Руското министерство на правосъдието не я е добавило в списъка. Това е първото наказателно дело по този член, заведено срещу журналист в Русия. Курмашева не признава вината си.

Алсу Курмашева е гражданка на САЩ и Русия и живее със съпруга си и двете си деца в Прага, където работи. Тя пристига в Русия в средата на май по семейни причини. Правоохранителните органи я задържат за известно време на летището в Казан на 2 юни, когато чака полет, за да се върне в Чехия.

Американските и руските паспорти на Курмашева са били конфискувани. Впоследствие тя е глобена от Казанския магистратски съд за това, че не е уведомила руските власти за второто си гражданство.

Задържането и арестът на журналистката бяха коментирани и осъдени от представители на американските власти, Европейския съюз и неправителствени организации. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза на пресконференция, че за Вашингтон "няма по-висок приоритет от сигурността на американските граждани извън страната".

Изпълняващият длъжността президент на медийната корпорация RFE/RL Джефри Гедмин коментира, че е дълбоко разочарован от решението на съда да арестува журналиста.

"Настояваме за незабавното освобождаване на Алса, за да може тя да се върне при семейството си", подчерта той.

През март друг американски журналист - Еван Гершкович от „Уолстрийт джърнъл“, беше задържан в Русия по обвинения в шпионаж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG