Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия задържа журналист на "Уолстрийт джърнъл" по подозрение в шпионаж


Еван Гершкович през юли 2021 година
Еван Гершкович през юли 2021 година

Американският журналист Еван Гершкович, който работи за "Уолстрийт джърнъл", е бил задържан в Русия по подозрение в шпионаж, съобщиха от Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Оттам твърдят, че са "спрели незаконни дейности", а репортерът е "действал по инструкции на САЩ" и е "събирал държавни тайни". От Кремъл коментираха, че е бил заловен, докато извършва престъпление. По руския закон Гершикович е заплашен със затвор от 12 до 20 години.

Той е опитен журналист и е работел в Екатеринбург по време на задържането. Живее в Русия от 6 години, отразявайки и събитията в Украйна, а е бил в града от няколко седмици. Спрял е да се свързва с редакцията на 29 март вечерта.

От "Уолстрийт джърнъл" излязоха с позиция, в която се казва, че са "дълбоко загрижени" за неговата безопасност и са солидарни с него и семейството му: „Категорично отричаме обвиненията на ФСБ и настояваме за незабавното освобождаване на нашия отдаден репортер".

Журналистът е работил и за АFP, The Moscow Times и The New York Times
Журналистът е работил и за АFP, The Moscow Times и The New York Times

Журналистът е писал за отношението на руснаците към войната и частната армия "Вагнер", предаде Current time. Последната му публикация от 28 март е била за западащата икономика на Русия и как Кремъл трябва да се справя с все по-големите военни разходи, като същевременно поддържа социалните.

ФСБ потвърди в изявлението си, че Гершикович е имал акредитация във външното министерство, докато е работил в Екатеринбург, който се намира на 1800 км източно от Москва. Според службата той е "събирал информация, представляваща държавна тайна за дейността на руско отбранително предприятие". Следственият отдел на ФСБ е образувал наказателно дело за шпионаж.

Говорител на Кремъл коментира: „Това е отговорност на ФСБ, те вече излязоха с изявление. Единственото, което мога да добавя, е, че доколкото знаем, той е бил хванат на местопрестъплението".

Пиар експертът Ярослав Ширкович, който е придружавал Гершикович, обърна внимание на съобщение в Телеграм канала на "Вечерние ведомости". В него се казва, че читател на вестника е станал свидетел на задържането (или отвличането) на мъж в центъра на Екатеринбург - пред ресторант "Буковски грил". Той е бил заловен от мъже в цивилни дрехи, които са го вкарали в микробус.

"Когато задържаният е бил воден, върху главата му е бил нахлупен пуловер - така че минувачите да не могат да видят лицето му", се казва още в публикацията.

Руският политически експерт Татяна Становая каза, че задържането на Гершкович е било шок, предаде Би Би Си. Според гледната точка на ФСБ за шпионажа „събирането на информация“ може просто да означава събиране на коментари от експерти, каза тя. А "действията по инструкции на САЩ" може просто да се отнасят до неговите редактори в "Уолстрийт джърнъл".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обаче каза, че това, което прави служителят на "Уолстрийт джърнъл" в Екатеринбург, "няма нищо общо с журналистиката". Според нея статутът на "чуждестранен кореспондент" не за първи път се използва за "прикриване на дейности, които не са журналистически".

Още преди пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., репортажите от Русия ставаха все по-трудни. Независимите журналисти бяха обявени за „чуждестранни агенти“, а кореспондентът на BBC Русия Сара Рейнсфорд беше изгонена от страната.

Когато войната започна, Русия въведе наказателно престъпление за съобщаване на „фалшиви новини“ или „дискредитиране на армията“, по което десетки руснаци бяха осъдени за критики на инвазията в социалните медии.
Почти всички независими медии бяха заглушени, затворени или блокирани, включително големите медии като телевизия Дождь, радио Ехото на Москва и вестник "Новая газета". Много западни медии предпочетоха да напуснат Русия.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG