Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радио Свободна Европа и Комитетът за защита на журналистите настояват Русия да освободи задържана журналистка


Алсу Курмашева е двойна гражданка на САЩ и Русия, която живее в Прага със съпруга си и децата си.
Алсу Курмашева е двойна гражданка на САЩ и Русия, която живее в Прага със съпруга си и децата си.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) и Комитетът за защита на журналистите (CPJ) призоваха за незабавното освобождаване на журналистката на RFE/RL Алсу Курмашева, която е задържана в Казан, Русия.

Курмашева беше задържана на 18 октомври и обвинена в липса на регистрация като чуждестранен агент. Това обвинение предвижда максимална присъда от пет години затвор.

Курмашева, журналистка от Прага, която работи в Татарско-башкирската служба на RFE/RL, има двойно гражданство - американско и руско. Тя е пътувала до Русия през май по спешни семейни причини.

Била е временно задържана, докато чака обратния си полет на 2 юни на летището в Казан, където са конфискувани американският и руският ѝ паспорт, и оттогава не може да напусне Русия.

Първоначално е глобена за това, че не е регистрирала американския си паспорт пред руските власти. Докато чака паспортите ѝ да бъдат върнати в сряда беше обявено новото обвинение.

"Алсу е високоуважаван колега, предана съпруга и всеотдайна майка на две деца", каза изпълняващият длъжността президент на RFE/RL Джефри Гедмин. "Тя трябва да бъде освободена, за да може незабавно да се върне при семейството си."

Курмашева е с двойно гражданство на САЩ и Русия и живее в Прага, Чехия, със съпруга си и децата си.

CPJ определя обвиненията срещу Курмашева като "фалшиви" и настоява руските власти да я освободят незабавно.

"CPJ е дълбоко обезпокоена от задържането на руско-американската журналистка Алсу Курмашева по фалшиви обвинения в престъпление и призовава руските власти да я освободят незабавно и да оттеглят всички обвинения срещу нея", каза Гюлноза Саид, координатор на програмата на CPJ за Европа и Централна Азия.

От 2012 г. насам Русия използва така наречените си закони за "чуждестранните агенти", за да етикетира и наказва критици на правителствената политика.

Москва все по-често ги използва и за закриване на групи на гражданското общество и медиите в Русия, откакто Кремъл започна непредизвиканата си война в Украйна.

Законът позволява на властите да определят организации с нестопанска цел като "чуждестранни агенти", ако те получават финансиране от чужбина и се занимават с политическа дейност.

Курмашева е вторият американски журналист, задържан от Русия, след като през март тази година репортерът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович беше арестуван по обвинения в шпионаж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG