Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналистката Алсу Курмашева беше обвинена в отказ да се регистрира като "чуждестранен агент"


Алсу Курмашева в съдебната зала
Алсу Курмашева в съдебната зала

В четвъртък Следственият комитет на руския град Казан повдигна обвинение на журналистката Алсу Курмашева за неизпълнение на задължението да се регистрира като т.нар. "чуждестранен агент". Преди това тя беше арестувана за срока на разследването до началото на декември.

Курмашева е журналистка от татарско-башкирската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) Идеал.Реалии.

Според следствието журналистката сама е трябвало да предостави документи, за да бъде включена в регистъра на "чуждестранните агенти".

Руското министерство на правосъдието не я е добавило в списъка. Това е първото наказателно дело по този член в Русия, заведено срещу журналист. Курмашева не се признава за виновна.

Тя е американска и руска гражданка, която живее в Прага със съпруга си и двете си деца. Тя е в Русия от май, когато отива по спешни семейни дела. Първоначално е задържана при опит да излети от страната и глобена, защото не е регистрирала американското си гражданство пред руските власти. На 18 октомври бяха предявени нови обвинения срещу нея.

Задържането и арестът ѝ бяха осъдени от представители на американските власти, Европейския съюз и неправителствени организации. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза, че за Вашингтон „няма по-важен приоритет от безопасността на гражданите на САЩ извън страната“.

Изпълняващият длъжността президент на медийната корпорация RFE/RL Джефри Гедмин каза, че е дълбоко разочарован от решението на съда да арестува журналистката и призова за незабавното ѝ освобождаване.

Русия използва законодателството си за т.нар. „чуждестранни агенти“ от 2012 г. насам, за да наказва критиците на властта в Кремъл. Все по-често Москва се позовава на тези закони, за да противодейства на медии и неправителствени организации.

През март друг американски журналист - Еван Гершкович от „Уолстрийт джърнъл“, беше задържан в Русия по обвинения в шпионаж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG