Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Наказателна кампания". Руският съд удължи ареста на Алсу Курмашева от Радио Свободна Европа


Журналистката Алсу Курмашева в съда в Казан. Неотдавна тя написа от килията си, че задържането ѝ "бавно, но сигурно става все по-малко поносимо"
Журналистката Алсу Курмашева в съда в Казан. Неотдавна тя написа от килията си, че задържането ѝ "бавно, но сигурно става все по-малко поносимо"

Съдът в столицата на руската република Татарастан - Казан, удължи с още два месеца - до 5 април, срока на задържане на журналистката от Татарско-башкирската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) Алсу Курмашева. Тя е в ареста от 18 октомври.

Новината идва, след като през декември руският съд удължи задържането ѝ до февруари. Курмашева, която има двойно гражданство - американско и руско, първоначално беше арестувана за по обвинение в нарушаване на т.нар. закон за чуждестранните агенти, а след това беше обвинена и в "разпространяване на фалшификати" за руската армия, заради книга с разкази на руски войници, обявили се срещу войната.

На 1 февруари Съветският районен съд в Казан проведе заседанието, на което отново удължи ареста на журналистката, при закрити врата. На представителите на медиите беше разрешено да присъстват само по време на обявяването на решението, а на останалите присъстващи беше напълно отказано да влязат. В съда бяха представители на посолствата на Австрия, Чехия и Нидерландия. Това са част от държавите от ЕС, които осъдиха ареста на Курмашева и призоваха за освобождаването ѝ.

Нейният адвокат настоя съдът да промени задържането в домашен арест, но искането беше отхвърлено.

"Руските власти провеждат достойна за съжаление наказателна кампания срещу неправомерно задържаната Алсу Курмашева. Вкарана в затвора и третирана несправедливо само защото е американска журналистка, присъдата на Алсу беше удължена отново", каза в изявление изпълняващият длъжността президент на RFE/RL Стивън Капус.

Той добави, че световните журналистически, правозащитни и дипломатически организации днес са на страната на Алсу. "RFE/RL благодари на правителствата от ЕС, които изпратиха свои представители на днешното съдебно заседание. Въпреки това Русия продължава системното си преследване".

Въпреки че неотдавна прекара 100-ия си ден в ареста, Курмашева все още не е определена от Държавния департамент на САЩ като "неправомерно задържана", както това се случва с други американски граждани, арестувани в Русия. Посочването на това обстоятелство би повишило популярността на делото срещу Курмашева, която е с двойно гражданство на САЩ и Русия, като на практика би го определило като политически мотивирано.

Двама други американски граждани, задържани от Русия - репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович и бившият американски морски пехотинец Пол Уилън, бяха обявени за неправомерно задържани.

През декември руският президент Владимир Путин каза, че е имало "диалог" между американски и руски официални лица за освобождаването на двамата. Те са обвинени в шпионаж, който отричат. Москва е обвинявана, че задържа американци, за да ги използва като разменна монета срещу руснаци, осъдени в САЩ.

"Алсу трябва да бъде официално обявена от Държавния департамент за "неправомерно задържана", точно както беше обявен Гершкович веднага след несправедливия му арест", добави Капус. - "Русия носи крайната отговорност за съдбата на Алсу. Алсу трябва да бъде освободена незабавно и да ѝ бъде позволено да се върне при любящото си семейство. Отвъд времето е да #освободимАлсу".

Курмашева напуска чешката столица Прага, където работи, в средата на май заради спешен семеен проблем в родния си Казан. Тя е задържана, докато чака обратния си полет на 2 юни 2023 г., и са конфискувани двата ѝ паспорта и телефонът ѝ.

След пет месеца чакане тя беше глобена с 10 000 рубли (110 долара) за това, че не е регистрирала американския си паспорт пред властите. След това ѝ беше връчено обвинение за липса на регистрация като чуждестранен агент. А два месеца по-късно и второто обвинение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG