Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Амнести интернешънъл" отчете увеличаване на "делата шамари" срещу медии и журналисти в България


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

В България се разширява практиката за завеждане на стратегически „дела шамари“ срещу медии и журналисти като форма на тормоз и спиране на неудобни разследвания. Заедно с това за България остава проблем нарушаването на правата на ЛГБТ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства.

Това се посочва в годишния доклад на Амнести Интернешънъл.

Правозащитната организация публикува доклада си за 2023-2024 г. за състоянието на правата на човека в 155 държави.

Тя предупреждава, че светът е изправен пред преломен момент за международното право на фона на грубо нарушаване на правилата от страна на правителства и корпоративни гиганти.

Увеличаването на въоръжените конфликти и липсата на воля за реално прилагане на международното право са най-сериозна заплаха за правата на човека в глобален план. В същото време, бързото развитие на изкуствения интелект и неспособността за въвеждане на адекватна регулация, създават нови условия за дискриминация, расизъм и разделение, се отбелязва в доклада.

За България

В доклада за България организацията насочва вниманието към задълбочаващото се влошаване на свободата на изразяването в страната, като отбелязва разширяването на практиката за завеждане на стратегически „дела шамари“ срещу медии и журналисти като форма на тормоз и спиране на неудобни разследвания.

Отбелязани са усилията на парламента да предостави по-добра защита на журналисти срещу подобни практики, но Амнести Интернешънъл определя промените в Наказателния кодекс като „недостатъчни“.

Организацията обръща внимание и на все по-честите случаи на неправомерно изтласкване на бежанци и мигранти на границата с Турция, зачестяващите случаи на явна дискриминация срещу роми и опити за насаждане на омраза срещу етнически малцинства от страна на политически партии.

Докладът сочи и продължаващата неспособност на България да гарантира правата на хората с увреждания и акцентира върху тревожното положение на условията за хората, настанени в психиатрични институции и домове за социални грижи.

Правата на ЛГБТ хората в страната продължават да не бъдат гарантирани, след като Върховният касационен съд отмени възможността за юридическа смяна на пола за транс хората. Все още липсва правно признаване на еднополовите двойки в страната, което представлява нарушение на правото на личен и семеен живот, се посочва в доклада.

„През последната година наблюдаваме влошаване на състоянието на правата на човека в България и това изисква по-голяма отговорност от правителството и държавните институции", коментира Найден Рашков - директор на "Амнести Интернешънъл България", цитиран от организацията.

Според него е необходима широка обществена ангажираност за по-доброто разбиране и зачитане на правата на човека, както и за механизмите за гражданско участие. Това ще бъде и основният фокус на новосформирания офис на "Амнести Интернешънъл България", заедно с изграждането на силна мрежа от активисти и поддръжници и активния диалог с партньори и правителство, допълва Рашков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Какво се промени за ЛГБТ общността между два прайда
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
XS
SM
MD
LG