Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Корпоративен побойник". Как "Лев Инс" спечели европейска антинаграда за делото шамар срещу "Медиапул"


Логото на застрахователната компания "Лев Инс"
Логото на застрахователната компания "Лев Инс"

Застрахователната компания "Лев Инс" получи антинаградата за корпоративно "дело шамар" (SLAPP) на годината на Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE). Причината е делото за 1 милион лева, което компанията заведе срещу сайта "Медиапул" заради негова публикация, в която се цитира стенограма на Министерския съвет.

Церемонията по връчването на антинаградите се проведе във вторник вечер в Страсбург. Те са посветени на т.нар. дела шамари - искове срещу граждански активисти и журналисти за огромни суми, които имат за цел да откажат обвинените от обществено значимите теми, по които работят.

Новината за антинаградата в категория "Корпоративен побойник" на "Лев инс" идва, след като в началото на годината компанията загуби делото срещу "Медиапул" на първа инстанция.

Съдийката Стилияна Григорова прие, че ако журналистите бъдат ограничени да изнасят данни от публични източници, "би означавало да се стимулира цензурата, наложена в известни исторически периоди на страната ни".

В антинаградите има шест категории - за корпорация, за политик, за държава, за абсурдна заплаха, за международен "побойник", както и награда на публиката. Журито в първите пет категории се състои от петима евродепутати.

Това са французойката Силви Гийом от Партията на европейските социалисти, словакът Владимир Билчик от Европейската народна партия, французинът Еманюел Морел от Левите, германката Виола фон Крамон от Зелените и румънката Рамона Стругариу от "Обнови Европа".

Делото на "Лев Инс"

Организацията CASE накратко представя на сайта си делото срещу "Медиапул" и отбелязва, че в случая става въпрос за дело заради цитат.

В началото на 2023 г. сайтът съобщи, че "Лев инс" е завела дело за 1 млн. лева заради статия, която цитира стенограма от заседание на Министерски съвет. По думи на адвоката на медията Александър Кашъмов това е най-големият иск срещу медия в историята на България от гледна точка на претендираното обезщетение.

В него компанията посочва, че се е почувствала засегната от материал, в който се казва, че България може да бъде изключена от европейската застрахователна система "Зелена карта". В него се цитират думите на министърката на финансите Росица Велкова, която споменава проблеми със задължения на компанията "Лев инс" към националното бюро.

От "Лев инс" тогава определиха цитираната информация като "журналистически клеветнически твърдения".

"Репортери без граници" и Асоциацията на европейските журналисти призоваха "Лев Инс" да се откаже от делото, но това не се случи.

Предявеният иск срещу "Медиапул" е прецедент дори в европейски, а не само в национален мащаб
Александър Кашъмов

"Европейското "отличаване" на Лев инс означава няколко неща. Първо, предявеният иск срещу "Медиапул" е прецедент дори в европейски, а не само в национален мащаб", коментира адвокатът на медията Александър Кашъмов.

"Второ, в България климатът за свобода на словото, а оттук – за публична дискусия по обществено значими проблеми, не е добър. Това ни обрича на корупция и бедност", добави той.

Каква е организацията

На сайта си CASE пише, че е обединение от неправителствени организации от цяла Европа. Тяхната цел е показване на заплахата, която представляват "делата шамари".

Обединението работи, за да открива най-сериозните SLAPP дела в Европа и да подложи ищците на публичен контрол и критика, а целта им е да възпре хората и компаниите от използването им. Освен това CASE предоставя ресурси на засегнатите за това какво да правят, ако станат обект на SLAPP дело, както и как да се предпазят от такива.

В момента CASE се финансира от фондация "Отворено общество".

Какви са другите победители

  • За политик

Антинаградата за политик тази година отиде при италианската министър-председателка Джорджа Мелони, но поводът за това е от преди тя да заеме този пост. През октомври 2022 г. тя предявява съдебен иск за клевета срещу журналиста Роберто Савиано. Причината е, че след смъртта на шестмесечно бебе от Гвинея, удавило се в Средиземно море, Савиано критикува дългогодишната антимигрантска реторика на Мелони. През октомври съдът постанови Савиано да плати глоба в размер на 1000 евро. Това не е единственият случай, в който Мелони завежда дело срещу журналисти.

  • За държава

Наградата за държава печели Малта. Проучване на организацията през 2023 г. установява, че тя е страната с най-висок брой SLAPP дела на глава от населението в Европейския съюз. През 2022 г. там са заведени 44 такива дела, като организацията посочва, че държавата не предприема нужните мерки, за да защити журналистите от тях. Тези данни са подплатени и от убийството на разследващата журналистка Дафне Галиция през 2017 г. и закъснялото дело по случая.

"Да си правят сметка останалите". Как застрахователят "Лев Инс" заведе дело за сплашване на журналисти
please wait

No media source currently available

0:00 0:23:11 0:00
  • За абсурдна заплаха

Наградата за абсурдна заплаха спечели френската компания за енергетика Total Energies. В началото на 2023 г. директорът по комуникациите на компанията изпраща официално писмо до френския сайт за разследваща журналистика Mediapart. В писмото медията се заплашва с евентуални правни последици, ако на 28 януари срещу компанията бъдат отправени "клеветнически обвинения". На тази дата медията планира събитие, посветено на Total Energies и нейните корпоративни практики.

  • За международен побойник

Наградата за международен побойник отиде при швейцарския клон на канадската компания за недвижими имоти Sakto. Тя взе и наградата на публиката. В борда на директорите на компанията са дъщерята на губернатора на малайзийския щат Саравак Джамила Тайб и нейният съпруг Шон Мъри. Те завеждат гражданско и наказателно дело срещу неправителствената организация Bruno Manser Fonds (BMF). Причината са публикации на BMF, в които се говори за евентуална корупция в големи размери в Малайзия и за изпиране на пари. Делото струва на BMF няколкостотин хиляди швейцарски франка.

През март миналата година доклад на Съвета на Европа отчете, че български журналисти все по-често са съдени за клевета. Последният пример за дело шамар, този път срещу граждански активист, беше искът на държавната АЕЦ "Козлудуй" срещу нейната служителка Наталия Станчева, която разкри данни за нередности в централата.

Той беше на стойност половин милион лева. Аецът го оттегли през януари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG