Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прекалено висок размер на претенцията". АЕЦ "Козлодуй" оттегли иска за 500 000 лв. срещу служителка


Наталия Станчева
Наталия Станчева

"Прекомерно висок размер на претенцията". С този мотив атомната електроцентала (АЕЦ) "Козлодуй" е решила да оттегли иска си за половин милион лева срещу своята служителка Наталия Станчева, която разкри данни за нередности в АЕЦ-а.

Това съобщи пресцентърът на дружеството с уточнението, че решението е взето съвместно с Българския енергиен холдинг и министъра на енергетиката Румен Радев, който е принципал на атомната електроцентрала.

Новината идва на фона на призиви на български и европейски неправителствени организации към държавното предприятие да оттегли иска си към Станчева. Тя е медицинска сестра в централата и разкри, че поликлиника, в която работи, не е лицензирана.

Делото срещу Станчева е заведено през юли 2023 г., уточнява пресцентърът на АЕЦ "Козлодуй", тоест преди встъпването в длъжност на новия изпълнителен директор Валентин Николов. След като той се е запознал с обстоятелствата около случая, е решил "искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията".

За да стигне до разкритията, Станчева е подала десетки заявления за достъп до обществена информация.

АЕЦ "Козлодуй" я обвини в злоупотреба с конституционните ѝ права за достъп до информация и за подаване на жалби до държавните органи.

Колкото до твърдението на Станчева, че незаконната поликлиника на територията на атомната електроцентрала продължава да работи, от централата казаха, че медицинските дейности "се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба".

Искът срещу Станчева беше определен от различни организации като дело-шамар (SLAPP). Така се наричат искове срещу граждански активисти и журналисти за огромни суми, които имат за цел да откажат обвинените от обществено значимите теми, по които работят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG