Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без момичета. Един учебник по математика и много гняв


Един учебник по математика за трети клас разгневи Иран. От корицата му изчезнаха изображенията на момичета. Министерството на образованието се опита да успокои напрежението, като обясни, че корицата просто е била „претрупана“. Но ето че онова, което остава на нея след "поправянето", са само образите на три момчета.

Според критиците това решение е дискриминационно и показва сексистките нагласи сред държавните служители.

Оригиналната корица показва две момичета и три момчета, които играят под дърво. Просветното ведомство в Техеран съобщи, че тези, които са я одобрявали от "художествена, естетическа и психологическа перспектива", са предложили да я направят "по-малко пренаселена". Момичетата са включени вътре в учебника, както и на корицата на други учебници по математика.

Това успокоение не попречи на много жени и мъже да изразят възмущението си в социалните мрежи. Някои припомнят на властите, че единствената жена, печелила Медала на Фийлдс - най-престижната международна награда за математика, е от Иран.

Покойната иранска математичка Мариам Мирзахани
Покойната иранска математичка Мариам Мирзахани

Преподавателката от Станфордския университет Мариам Мирзахани я спечели през 2014 г. Три години по-късно, на 40-годишна възраст, Мирзахани почина след дълга битка с рака. След шумната дискусия за учебника мнозина публикуваха нейни снимки в социалните мрежи. С помощта на обработващи програми някои поставиха нейния лик върху корицата, придружен с надписа #womencannotbeeliminated ( Жените не могат да бъдат елиминирани).


"Жена от Иран на име Мариам Мирзахани беше най-видната фигура в математиката. И сега сте изтрили снимки на момичета от учебниците по математика от трети клас?", пише в един от постовете в Туитър на потребителката Марша Насролахи.

Вицепрезидентката на Иран за жените и въпросите на семейството Масумех Ебтекар публикува учебника по математика за трети клас, поставен до този по наука за трети клас, на която се виждат само момичета. По нейните думи двете корици трябва да бъдат гледани заедно.

Ебтекар все пак призна, че “чувствителността” по въпроса от страна на гражданите е уместна.

“Момичетата не могат да бъдат игнорирани”, добави тя в Туитър.

Според множество критици изтриването на трите малки момичета от учебника е очертало продължаващата вече повече от четири десетилетия и налагана от държавата дискриминация срещу жени. Според тях в този период са били приети редица дискриминиращи закони, които дават на жените по-малко права в сфери като попечителство над деца и развод, както и узаконяване на принудата те да покриват косите и телата си, когато се намират на публично място.

“Към момичетата и жените имаше достатъчно дискриминация. С тези игри не може да бъде игнорирана половината от обществото”, написа карикатуристът Махди Ахмадиан. Под коментара си той публикува свой прочит на корицата на учебника, в която премахнатите от издателите момичета биват извлечени от мъже. В карикатурата единият от тези мъже държи сърп, което е препратка към ужасяващото убийство на 14-годишно момиче през юни., когато младо момиче беше убито от баща си.

Тогава стана ясно, че бащата, който обезглави дъщеря си заради това, че не одобрява приятеля ѝ, се е консултирал с адвокат, за да се увери, че няма да получи смъртна присъда за деянието си.

Случаят поднови дебата относно нуждата от законова защита за деца и жени срещу злоупотребата и насилието над тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG