Връзки за достъпност

Извънредни новини

Див, непокорен и лют. Антъни Кийдис, който е много повече от бързия пулс на Red Hot Chili Peppers


Антъни Кийдис на фестивала COACHELLA, 2007 г.
Антъни Кийдис на фестивала COACHELLA, 2007 г.

Той сякаш има всичко. Момичетата го боготворят, а дните му са "такива, каквито той иска да бъдат". Вокал е на една от най-известните групи в света. В същото време е "счупен". Като всеки човек. Той е Антъни Кийдис от Red Hot Chili Peppers. На 1 ноември навърши 61 и е Човек на деня на Свободна Европа.

Вокалистът на Red Hot Chili Peppers Антъни Кийдис е живял необикновен живот. Неговата автобиография от 2004 г. "Scar Tissue" е повече като художествена измислица, отколкото автобиографична книга. В нея има моменти, които са наистина трудни за разбиране. Но както самият Кийдис казва "Онова, което не те убива, прави книгата ти по-дълга".

Публиката го приема като краен индивидуалист, себичен и лекомислен, но в отношенията си с хората и специално с жените, проблемите произтичат от това, че "хората смятат, че съм определен тип човек, какъвто аз не съм", казва Антъни.

Антъни Кийдис е роден на 1 ноември 1962 година в градчето Гранд Рапидс в щата Мичиган, САЩ. До 12-годишна възраст Кийдис води сравнително нормален, скромен начин на живот в Мичиган с майка си. Майката и бащата на Антъни са разделени. Всяко лято Кийдис посещава баща си, който живее в Лос Анджелис, за около две седмици и лудостта на Калифорния го пленява все повече, докато на 12 години решава за постоянно да живее при баща си.

Тогава детството му свършва.

По това време бащата на Кийдис се опитва да стане актьор под псевдонима Блеки Дамет. Тъй като не успява да получава много роли, той започва да продава наркотици на звезди в Холивуд. Антъни е пряк свидетел и участник в това. Той започва да употребява наркотици от ранна възраст и после цял живот се бори със зависимостите си. Още на 12 години Кийдис преживява нещо, което слага тъмен отпечатък на целия му живот. Със съгласието на баща му той преспива с 18-годишната приятелка на Дамет и то не по собствено желание. По това време Антъни се движи в компанията на много известни личности, познати на баща му и напълно потъва в тъмната страна на Холивуд.

Антъни Кийдис на Mexico Vive Latino Festival, 2023 г.
Антъни Кийдис на Mexico Vive Latino Festival, 2023 г.

Така границите между правилно и грешно са замъглени в главата на Кийдис още от детството му.

"Знам, че каквото и да направи баща ми, той все още ме обичаше по свой начин", казва Кийдис.

"Знам, че каквото и да направи баща ми, той все още ме обичаше по свой начин."

Антъни учи във Firfax High School, където на 15 години среща бъдещите си колеги Майкъл Блазари (Флий), Хилел Словак и Джак Айрънс. В училище той често приема ролята на "защитник", заради което в началото има леки недоразумения с Флий, но впоследствие отношенията им се изглаждат и двамата стават приятели. Дори много добри приятели.

Антъни Кийдис и Флий на Mexico Vive Latino Festival, 2023 г.
Антъни Кийдис и Флий на Mexico Vive Latino Festival, 2023 г.

Едно от любимите занимания на двамата като деца било да скачат по покривите. За забавление. При едно от тези "приключения", скачайки от покрив в басейн, когато е на 16 г., Антъни чупи гръбнака си. Възстановява се бавно и трудно. И казва, че скованите му движения на сцената се дължат на последствията от този инцидент и по-трудната му подвижност.

Антъни завършва гимназия с пълно отличие и отива да учи в Калифорнийския Университет, но прекъсва следването си, до голяма степен заради пристрастеността си към наркотиците.

През 1982 г. Антъни получава предложение от старите си приятели да направят група. Първото име на бандата е Tony Flow and the Miraculous Masters of Mayhem. После сменят името си на Red Hot Chili Peppers. Групата започва активната си музикална дейност между 1982 и 1983 г.

По време на записите на първия им студиен албум Словак и Айрънс се отказват от бандата, тъй като имат други планове. Словак се присъединява към Кийдис и Флий за втория, а Айрънс се включва за записа на третия им албум, но напуска, след като Словак умира от свръхдоза.

Антъни Кийдис на Lollapalooza Music Festival, 2023 г.
Антъни Кийдис на Lollapalooza Music Festival, 2023 г.

В настоящия състав на групата са Антъни Кийдис, Флий, Чад Смит, Джон Фрушанте. Red Hot, както ги наричат феновете им, успяват да издадат 13 студийни албума и да се превърнат е една от най-популярните и успешни групи в света с продадени над 120 милиона записа. Последният им албум до момента е "Return of the Dream Canteen" от 2022 г. През 2022 г. бандата издава два албума и двата стигат до първото място в музикалните класации. А с видеоклипа към песента "Black Summer" печелят приза за най-добро рок видео на наградите VMA и още няколко музикални отличия.

През годините Антъни има множество връзки с известни и не толкова известни жени и няколко сериозни сблъсъци с полицията.

След концерт в Ню Орлиънс по време на първото национално турне на групата в средата на 80-те, Кийдис среща младо момиче зад кулисите, с която има кратка връзка. В биографичната си книга той я описва като "превъплътена южняшка версия на Мерилин Монро". "Прекарахме нощта заедно и научих повече за живота ѝ, включително това, че е ходила в католическо училище", пише Кийдис. Именно това момиче е вдъхновението за песента на групата "Catholic School Girls Rule."

Антъни Кийдис има син Eвърли Беър Кийдис, който е роден през 2007 г. Майката на Евърли е моделът Хедър Кристи, с която музикантът има връзка около три години.

Антъни Кийдис със сина си Евърли на премиерата на филма "Cars 2", 2011 г.
Антъни Кийдис със сина си Евърли на премиерата на филма "Cars 2", 2011 г.

В момента Антъни Кийдис е на турне с Red Hot Chili Peppers, а билетите за всяко тяхно шоу са напълно разпродадени.

Антъни Кийдис на Mexico Vive Latino Festival, 2023 г.
Антъни Кийдис на Mexico Vive Latino Festival, 2023 г.

А Антъни Кийдис все още се опитва да намери начин как да бъде по-малко себичен.

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

Форум

XS
SM
MD
LG