Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Когато съм щастлив, създавам най-тежкия риф". Джеймс Хетфийлд, който написа света на Metallica


Джеймс Хетфийлд по време на концерта на Metallica в Пасадена, Калифорния, 2017 г.
Джеймс Хетфийлд по време на концерта на Metallica в Пасадена, Калифорния, 2017 г.

Той е вокалист и китарист на най-известната метъл банда в света. Казва, че е „средна класа“ в музиката, но феновете му го боготворят. От 2009 г. бандата му е в редиците на „Залата на славата на рокендрола“. Те са Metallica, а той е фронтменът им Джеймс Хетфийлд, който днес навършва 60 години.

Животът на Джеймс Хетфийлд е низ от битки, падения и слава.

Джеймс Алън Хетфийлд е роден на 3 август 1963 година в малкия град Дауни в югоизточната част на окръг Лос Анджелис, Калифорния. Баща му Върджил е шофьор на камион, а майка му – Синтия e оперна певица. Тя има и предишен брак, от който има двама сина – Крис и Дейвид. Джеймс има и по-малка сестра – Диана. Семейство на Хетфийлд е изключително религиозно. Те са последователи на Църквата на Християнската наука.

И след като бащата на Джеймс напуска семейството, когато той е на 13 години, майка му се вкопчва отчаяно в религията и често го води на църква.

„Родителите ни не ни водеха на лекар. Основно разчитахме на духовната сила на религията да ни излекува или да ни предпази от заболяване или нараняване“, казва Хетфийлд в интервю за списание „Metal Hammer” през 2009 г.

Обсесията на майка му от религия стига дотам, че на Джеймс не му е позволено да посещава часовете по биология в училище, за да не учи за човешкото тяло, заболявания и т.н. По време на тези часове той обикновено стои и чака пред кабинета. Това става причина за подигравки от страна на съучениците му и той става по-скоро аутсайдер.

Обича спорта, но не може да стане част от футболния отбор в училище, защото трябва да премине медицински прегледи, но „нашата религия не позволява това“.

„Чувствах се като изгнаник. Когато часът започваше, аз стоях в коридора, което беше основно форма на наказание в други аспекти. Всеки, който минаваше покрай мен, ме гледаше така, сякаш съм някакъв престъпник.“

Три години след раздялата с баща му, майката на Джеймс умира от рак. Заради религията тя отказва всякакво лечение.

Единственото спасение за него през онези години е музиката. В албума по случай завършването на училище под снимката на Джеймс пише „Цели в живота: Да стана рок звезда”.

Джеймс Хетфийлд на Global Citizen Festival в Ню Йорк, 24 септември 2016 г.
Джеймс Хетфийлд на Global Citizen Festival в Ню Йорк, 24 септември 2016 г.

Още на девет години Джеймс започва да взима уроци по пиано. Майка му намира това за приемливо. Но не пианото, а барабаните и после китарата се оказват истинската му страст. Все пак признава, че благодарение на уроците по пиано, се е научил да свири и пее едновременно, което прави и до днес.

Пътят му в метъла започва, както често се случва - от един гараж. Като тийнейджър участва в бандата Obsession, в която, заедно с няколко негови приятели, свирят известни парчета на Thin Lizzy, Black Sabbath, Led Zeppelin. Тогава всъщност Джеймс хваща китара за първи път. По-късно свири с бандата Phantom Lord.

Хетфийлд се запознава с Ларс Улрих през 1981 г. в Лос Анджелис. Ларс е в търсене на подходящите музиканти, с които да основе „по-нестандартна“ рок група. Приятелството и връзката между двамата, както и успехите на най-великата метъл банда в света, според музикалните издания, продължава вече повече от 40 години. Много повече от браковете и на двамата музиканти.

Джеймс Хетфийлд и Ларс Улрих на концерт на Metallica във Филаделфия, 2018 г.
Джеймс Хетфийлд и Ларс Улрих на концерт на Metallica във Филаделфия, 2018 г.
Ние сме абсолютно различни във всичко – освен когато свирим заедно.
Джеймс Хетфийлд

„Ние сме абсолютно различни във всичко – освен когато свирим заедно“, казва Хетфийлд.

През 1997 г. той се жени за Франческа Томази. Момичето е фен на Metallica и няколко години придружава групата по време на турнета. През 2022 г. обаче Джеймс и Франческа се развеждат след 25 години брак. Имат три деца.

Пристрастен към музиката, но не само…

Още през 80-те Хетфийлд започва да има все по-сериозни проблеми с алкохола.

Джеймс много трудно преживява и смъртта на басиста на Metallica Клиф Бъртън, който умира през 1986 г. Последната му изява е на концерта на групата в Стокхолм на 26 септември 1986 г. По време на турнето групата се оплаква от неудобния автобус и в нощта след концерта теглят чоп за това кой първи да си избере място.

Клиф изтегля най-силната карта – Асо пика, известна като „картата на смъртта“. Клиф си сменя мястото в автобуса с това на Кърк Хамет, което е най-близо до прозореца. Малко преди 7 часа сутринта автобусът, с който пътува групата, се преобръща. Останалите членове се отървават само със силен стрес, но Бъртън изхвърча през прозореца и загива на място, затиснат от автобуса. Това е огромен шок за всички членове на бандата, които оцеляват.

Самият Джеймс Хетфийлд също преживява сериозни инциденти на сцената. Той има две метални пластини, винтове и 85 шева от сериозна фрактура на двете кости на лявата му ръка. По време на турне с Ози Озбърн, докато кара скейтборд, чупи лявата си китка. Най-запомнящият се инцидент с негово участие се случва на концерт в Монреал, Канада, на 8 август 1992 година. Тогава Хетфийлд попада сред пламъците на неправилно поставен пироефект на сцената, което довежда до сериозни изгаряния трета степен по лявата му ръка.

Джеймс Хетфийлд на фестивала Rock in Rio, септември 2011 г.
Джеймс Хетфийлд на фестивала Rock in Rio, септември 2011 г.

Няколко пъти през годините Хетфийлд влиза в клиники за лечение и рехабилитация. Има проблеми и с владеенето на гнева, които няколко пъти сериозно заплашват групата от разпадане. Всичко това е добре описано в документалния филм Some Kind Of Monster от 2004 г.

През 2009 г. бандата влиза в „Залата на славата на рокендрола“. А през 2015 г. влизат и в юбилейно издание на Книгата на рекордите на Гинес с историческия си антарктически концерт. С шоуто си в Антарктида групата става единствената в света, свирила на всичките седем континента.

Въпреки проблемите и периодите, в които спират да свирят и да издават албуми, Metallica продължават да бъдат най-известната метъл банда в света. След седем години мълчание, през 2023 г. те издадоха новия си албум "72 Seasons", който е дванадесетият им студиен албум и от който е част парчето "If Darkness Had a Son" („Ако тъмнината имаше син“).

If Darkness Had a Son, той щеше да се казва Джеймс Хетфийлд.

If Darkness Had a Son, той щеше да се казва Джеймс Хетфийлд.

„Когато съм щастлив, пиша възможно най-тежкия риф. Да бъдеш щастлив не е надценено. Но също така винаги ще имам проблеми с гнева с мен. Винаги се разкрива още едно парче от пъзела.“

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

XS
SM
MD
LG