Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В мир с грешките си". Антонио Бандерас, за когото вече е важно само удоволствието от играта


Испанският актьор на премиерата на филма „Официален конкурс“ в кино Capitol в Мадрид на 21 февруари 2022 г.
Испанският актьор на премиерата на филма „Официален конкурс“ в кино Capitol в Мадрид на 21 февруари 2022 г.

Той е един от секссимволите на испанското кино и Холивуд. Но успя да се докаже и като талантлив драматичен актьор. След над 100 филма, сега любимецът на Педро Алмодовар обича спокойни места, на които пише. Антонио Бандерас става на 63 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Изкусителният дългокос мачо от "Десперадо", завладял женската публика през 90-те години, вече е мъж над 60, който се снима рядко, пише сценарии и продуцира филми в имението си.

От години загърбил живота в Лос Анджелис, сега Антонио Бандерас живее или в Англия, или в родната си Испания. Казва, че вече търси само удоволствието от актьорската игра и друго не го интересува.

"Не съжалявам за лошия избор, който съм направил в професионалния или личния си живот, защото най-много съм научил от грешките по пътя си. Всички актьори са правели такива, дори и Брандо, а съвършенството е фашистка идея", споделя той в интервю за "Фигаро" през 2020 г.

"Така че аз държа на грешките си, те ме определят и почти на 60 г., аз съм в мир, за да измина останалата част от пътя си с моите куфари", допълва актьорът.

Младият Антонио Бандерас през 1995 г. на фестивала в Кан
Младият Антонио Бандерас през 1995 г. на фестивала в Кан

От Малага до Холивуд

Хосе Антонио Домингес Бандерас е роден на 10 август 1960 г. в испанския град Малага. Баща му е жандармерист от Гражданската гвардия, а майка му учителка. Има по-малък брат Франсиско. Като малко момче Антонио иска да стане професионален футболист, но когато на 15 години чупи лошо крака си, трябва да се откаже от тази мечта.

Той обаче проявява силен интерес и към сценичните изкуства и така тръгва по пътя, който ще го отведе до Холивуд. Точно тогава гледа мюзикъла "Коса" и решава да се пробва на сцената. Първо влиза в театралната школа ARA, а след това и в Колежа по драматично изкуство в Малага. Изявява се с улични изпълнения, но това не му стига.

На 20 години Бандерас решава да тръгне за столицата Мадрид, за да опита да сбъдне тази мечта. Майка му зашива вътрешен джоб в панталона му, за да скрие там малкото пари, с които разполага.

Само преди няколко дни той трогна феновете си като публикува в профила си в Инстаграм стара снимка и надписа: "На този ден през 1980 г. пътyваx c влак от Малага за Мадрид, за да cбъдна мечтата cи дo бъда актьор".

Нещата обаче не потръгват лесно.

“Бях без работа, отчаян, гладувах. Един приятел - келнер в заведение до Националния театър, всяка вечер ме черпеше със сандвич и бира”, разказва по-късно той.

Шансът помага светът да открие таланта му. Точно преди да бъде принуден да се върне в родния си град, среща на стълбите на театъра своя позната – дъщеря на актриса. Тя го урежда да отиде на кастинг, където му дават първата роля на голяма сцена, макар и само с три реплики.

Истинският му късмет обаче е, че режисьорът Педро Алмодовар гледа представлението и веднага разпознава бъдещата звезда в хубавия младеж, който може да пее и танцува.

Така Бандерас получава първата си роля в киното – във филма на Алмодовар от 1982 г. “Лабиринт от страсти”. Това поставя началото на тяхното дългогодишно сътрудничество с общо 8 филма. Следват култовите ранни ленти на големия режисьор - "Матадор" (1986), "Законът на желанието" (1987), "Жени на ръба на нервна криза" (1988) и противоречивия "Ела, завържи ме!" (1989 г.), в който Бандерас играе ролята на млад мъж, скоро излязъл от психиатрична клиника, който отвлича порнозвезда (Виктория Абрил) и я държи вързана, докато не отвърне на любовта му. По това време Бандерас вече е истинска звезда в Испания.

Антонио Бандерас и добрата му приятелка и колежка Пенелопе Крус дърпат Педро Алмодовар от сцената, след като е говорил твърде дълго след наградата "Оскар" за чуждоезичен филм за "Всичко за майка ми". Март, 2000 г.
Антонио Бандерас и добрата му приятелка и колежка Пенелопе Крус дърпат Педро Алмодовар от сцената, след като е говорил твърде дълго след наградата "Оскар" за чуждоезичен филм за "Всичко за майка ми". Март, 2000 г.

Пътят му към световната филмова сцена обаче му отваря Мадона. През 1991 г. тя забелязва магнетичния испанец и го кани във филма за едно от концертните ѝ турнета - "Мадона: Истина или предизвикателство", познат още като “В легло с Мадона”. Тогава Бандерас изобщо не знае английски. Въпреки че се налага да научи всичките си реплики фонетично, още следващата година той да успява да изиграе ролята на борещ се за оцеляване музикант в първия си американски драматичен филм "Кралете на мамбото" (1992 г.). Така постепенно започва да излиза от имиджа си на екранен латино любовник.

Днес той вече се е снимал в над 100 филма, най-известните от които отличения с Оскар “Филаделфия” (1993), “Интервю с вампир” (1994), “Десперадо” (1995), който му носи още по-голяма слава, "Евита" (1996 ), “Маската на Зоро” (1998, с продължението "Легендата за Зоро" от 2005), трилогията "Деца шпиони" (2001).

През 2011 г. той отново работи с Алмодовар – в "Кожата, в която живея". Двамата се срещат пак на снимачната площадка през 2019 г. в лентата „Болка и слава“, за която Бандерас казва, че е най-красивият филм, в който се е снимал. За ролята той печели различни отличия за най-добър актьор, включително наградата на филмовия фестивал в Кан, „Гоя“ и номинации за „Оскар“ и „Златен глобус“. Носител е и на други филмови призове.

Той участва и във втория сезон от поредицата "Гений" на National Geographic, в която изигра ролята на испанския художник Пабло Пикасо, също роден в Малага.

А децата познават гласа на Бандерас на Котарака в чизми от анимационните "Шрек" и "Котаракът в чизми".

Той има успешна кариера и в театъра През 2003 г. той дебютира на американската сцена като Гуидо Контини в "Девет", за което е номиниран за наградата "Тони" и печели Drama Desk.

През 2005 г. Бандерас вече има звезда на Холивудската алея на славата, превръщайки се в 2294-ият човек, който получава това признание. Последната лента, в която се снима в малка роля, е новият "Индиана Джоунс".

Папонио - за жените и децата

През 1988 г. Антонио Бандерас се жени за първата си съпруга - актрисата Ана Леса, с която нямат деца. Развеждат се през 1996 г., след като предишната година по време на снимките на филма "Две са твърде много" започва връзка с американската актриса Мелани Грифит.

Антонио Бандерас и Мелани Грифит в Малага през 2011 г.
Антонио Бандерас и Мелани Грифит в Малага през 2011 г.

Любовта им е толкова голяма, че двамата се женят скоро - на 14 май 1996 г., в Лондон, когато тя вече е бременна с дъщеря им. Стела дел Кармен Бандерас се ражда на 24 септември. Три години по-късно тя се появява на екрана заедно с Грифит в режисьорския дебют на Бандерас "Лудост в Алабама" (през 2006 г. той снима и "Летен дъжд"). Днес Стела Бандерас е писателка.

Актьорът и дъщеря му Стела Бандерас пристигат за 23-ите годишни холивудски филмови награди в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс на 3 ноември 2019 г.
Актьорът и дъщеря му Стела Бандерас пристигат за 23-ите годишни холивудски филмови награди в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс на 3 ноември 2019 г.

През 2014 г. Бандерас и Грифит публикуват изявление, в което обявяват намерението си да се разведат "по любящ и приятелски начин" заради "непреодолими различия". Разводът става официален през декември 2015 г., но те наистина остават близки приятели.

Години по-късно той казва за нея: "Мелани не ми беше само съпруга, тя беше най-добрата ми приятелка. Обичам я и ще я обичам до смъртта си. Тя е моето семейство".

Докато са заедно той се грижи заедно с нея за двете й деца от други връзки- Дакота Джонсън - плод на брака й с актьора Дон Джонсън, и сина ѝ Александър Бауър.

"Винаги съм бил до тях, защото обичам майка им и за мен те са най-важната част от нея. Много бързо те самите го разбраха и ме нарекоха Папонио, което е комбинация от папа (татко) и Антонио", допълва Бандерас, който и до днес участва в семейни тържества.

Самата Дакота Джонсън също казва, че смята Бандерас за част от семейството, наричайки го "баща бонус".

От години вече Бандерас живее с бившата инвестиционна банкерка от холандско-германски произход - Никол Кимпел, която е с 20 г. по-млада от него. Двамата са ту в остъклената му сглобяема къща в английската провинция Съри, или в апартамента му на последния етаж в старинна сграда в Малага.

Антонио Бандерас и Никол Кимпел на наградите "Оскар", 12 март 2023 г.
Антонио Бандерас и Никол Кимпел на наградите "Оскар", 12 март 2023 г.

“Много се промених. Вече не съм купонджия. Обичам спокойни места, където да разсъждавам и пиша. Сега работя върху няколко сценария”, каза Бандерас пред в. “Дейли мирър” преди 3 години, когато навърши 60.

Още през март 2017 г., говорейки на филмовия фестивал в Малага, Бандерас разкри, че два месеца по-рано е получил сърдечен удар, след който е претърпял операция и са му поставени три стента. В интервю за Fresh Air през септември 2019 г. той каза, че това е променило живота му:

"Беше като да си сложиш очила и да видиш кое е важно. Започнах да гледам на професионалния си живот от друга гледна точка. Хората може да си помислят, че съм луд, но това е едно от най-добрите неща, които някога са ми се случвали".

Актьорът, който не пие алкохол, тогава се отказва и от цигарите, за които казва, че са били "едно от най-глупавите неща, които съм правил".

Дългогодишен привърженик на ФК "Малага", Бандерас е също така офицер на римокатолическо религиозно братство в Малага и пътува през Страстната седмица, за да участва в процесиите.

Днес той има театър в Малага, който действа към училище с 600 ученици. Занимава се и с доброволческа работа, за която казва, че много го вълнува.

Инвестира част от приходите си от филми в андалуски продукти, които рекламира в Испания и САЩ. Притежава и 50% от испанската винарска изба Anta Banderas, която произвежда червени и розови вина.

Негови са думите: "Не искам нищо, което не заслужавам".

XS
SM
MD
LG