Връзки за достъпност

Извънредни новини

България изгони предстоятеля на руската църква в София архимандрит Васиан


Предстоятелят на руската църква в София архимандрит Васиан участва в празничната служба за деня на София на 17 септември 2023 г. в църквата "Света София"
Предстоятелят на руската църква в София архимандрит Васиан участва в празничната служба за деня на София на 17 септември 2023 г. в църквата "Света София"

България е експулсирала предстоятеля на руската църква в София архимандрит Васиан заради "заплаха за националната сигурност". Това става ясно от съобщения на руското посолство в България и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Освен Васиан България е изгонила още двама служители на църквата.

Тримата руски дипломати са били извикани в миграционната служба в четвъртък, където им е било казано, че трябва да напуснат пределите на България. Това каза руската посланичка в България Елеонора Митрофанова пред ТАСС.

"В същото време те бяха качени в полицейска кола и откарани по домовете си, за да могат да си съберат нещата, след това ги откараха до църквата и след това до границата със Сърбия“, каза тя.

Руското посолство определи действията по експулсиране на тримата служители като "груби, фрапантни действия" и изрази възмущение от взетото решение.

Свободна Европа потърси потвърждение за експулсирането на архимандрит Васиан от Министерството на външните работи, но от там все още не са предоставили отговор.

По-късно в четвъртък обаче се появи съобщение на ДАНС, в което се споменава, че трима чужди граждани са били експулсирани от България. Един от тях, с инициали Н. З., е гражданин на Русия, а другите двама, с инициали Е. П. и В. Б., са граждани на Беларус.

Инициалите Н. З. съответстват на светското име на архимандрит Васиан - Николай Змеев.

Според съобщението на ДАНС тримата са получили 5-годишна забрана за влизане в България.

"Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България", пише там.

На 17 септември трима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата от Северна Македония. По информация на македонски медии и на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов един от тях е именно архимандрит Васиан (Змеев).

Информацията за изгонените дипломати беше съобщена от руското външно министерство и руското посолство в Скопие в петък. Ден по-късно беше потвърдена и от македонското външно министерство. Официално няма посочени имена.

Информацията, че единият от изгонените е председателят на руското подворие в София архимандрит Васиан беше публикувана миналия петък от сайта dveri.bg.

Според него „неофициално Змеев координира цялата политика на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) по отношение на нейната църковна дипломация през последната година.

Според Атанас Атанасов архимандрит Васиан посещава Северна Македония, "за да осъществява функциите на руското разузнаване с цел да се внесе разкол в македонската църква".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG