Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво е правил архимандрит Васиан, преди България да го изгони


Архимандрит Васиан (Змеев), който представялаше Московската патриаршия в София, е ексулсиран от България като опасен за националната сигурност. Преди България го изгони Северна Македония.
Архимандрит Васиан (Змеев), който представялаше Московската патриаршия в София, е ексулсиран от България като опасен за националната сигурност. Преди България го изгони Северна Македония.

Северна Македония изгони руски свещеник заради подозрения в шпионаж. Цяла седмица по-късно това направи и България, макар че той всъщност живее в сърцето на столицата от години. Какво знаем за архимандрит Васиан, представителя на Московската патриаршия в София?

Един 48-годишен свещеник всеки ден в продължение на години излиза сутрин от жилище на скъпата улица "Съборна" в центъра на София. Докато изминава 350-те метра до храма, в който служи - Руската църква "Свети Николай Чудотворец", свикналите да го засичат граждани му кимат.

Но вече няма да го виждат.

Той е председателят на руското подворие в София архимандрит Васиан (Змеев). Свещеникът беше експулсиран от страната, заедно с още двама служители, граждани на Беларус, потвърди Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в четвъртък, макар да посочи само инициалите на санкционираните. Васиан е посочен като заплаха за националната сигурност. Съобщението за експулсирането дойде първо от руското посолство в България.

Посолството на Москва изрази възмущение и нарече акта "груби, фрапантни действия".

Само няколко дни по-рано отецът беше обявен за персона нон грата от Северна Македония. Подозренията са, че е руски шпионин.

Дейността на архимандрит Васиан представлява продължение на руската политика за разединяване на България на църковна почва, каза пред Свободна Европа проф. Калин Янакиев, философ и богослов.

Според историка и публицист Горан Благоев, може да се съди по няколко белега за руското влияние в дългогодишното проваляне на опитите на Македонската православна църква да стане независима (автокефална) и за влошаването на отношенията с българската църква, откакто Васиан е в София.

Кой е Николай Змеев - или Васиан, какво прави в София и каква е ролята му в обтягането на отношенията на православните църкви на България и Северна Македония?

Руско разузнаване в расо

Питам българското контраразузнаване - нямат ли срам от това, че този, който живее и развива разузнавателна дейност в България, го изгониха от Македония, а тук той живее в комфорт
Атанас Атанасов

“Всички в ДАНС знаят, че този свещеник тук е представител на руското разузнаване в расо. Питам българското контраразузнаване - нямат ли срам от това, че този, който живее и развива разузнавателна дейност в България, го изгониха от Македония, а тук той живее в комфорт”.

Това каза пред БНТ миналата събота Атанас Атанасов (ПП-ДБ), който оглавяваше парламентарната комисия за контрол на службите, след като Скопие изгони Васиан за шпионаж, въпреки че той е базиран в София.

Две седмици по-рано президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че службите по безопасност са получили информация от партньорски служби, че членове на Светия Синод на Московската патриаршия работят в полза на руските тайни служби, но не каза имена.

Сега Васиан вече е изгонен и от България. Според българските служби има данни за действия, "свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси".

Васиан е член на отдела за междуцърковни връзки (ОССВ) към Руската патриаршия, неофициалното Външно министерство на институцията. Той фактически представлява руския патриарх Кирил (Гундяев) в София.

Руски и световни медии съобщиха, че Кирил е бил агент на КГБ в продължение на три десетилетия преди да стане руски патриарх, и се предполага, че все още е, като службата вече се казва Федерална служба за безопасност (ФСБ).

За практиката ФСБ да използва църковни служители като прикритие свидетелства освен случаят с Васиан и това, че в момента Федералното бюро за разследване на САЩ разследва Дмитрий Петровски, служител в същия отдел за външноцърковни връзки на Московската патриаршия - по подозрения, че работи за руското разузнаване, както пише “Медуза”.

Кой е Васиан?

Васиан е роден като Николай Валериевич Змеев през 1975 г. В официалната му биография не се споменава къде, но от изтекли от руски регистри данни се вижда, че родното му място е град Березники в Пермския край.

През 1998 г. завършва Московската духовна семинария, а през 2002 г. - Московската духовна академия с докторска степен по богословие. На 2 април 1999 г. е подстриган в монашество с името Васиан.

Според официалната му биография от 2002 г. свещеникът е преподавател по древни езици в Московската семинария, която се намира в град Сергиев Посад.

От 2004 до 2015 г. е заместник-ректор по образователната дейност на семинарията и на академията. През септември 2015 г. с указ на патриарх Кирил е назначен за представител на Русия патриарх в Белоруския екзархат.

Случаят е заметен, Васиан е изпратен като наместник в Беларус
Калин Янакиев

Тогава Васиан още е игумен. Калин Янакиев има информация, че в този период срещу Змеев е постъпило оплакване от студенти за сексуални посегателства.

“Случаят е заметен, Васиан е изпратен като наместник в Беларус”, каза Янакиев.

За случая, за който говори богословът, има публикация през декември 2014 г. в местния вестник “Алтернативная газета” на Сергей Трофимов, който се позовава на писмо от семинаристи. Сред имената на преподавателите в оплакването е и това на Васиан, показа проверка на Свободна Европа. Материалът по-късно е свален от сайта.

Трофимов не отговори на въпроси на Свободна Европа, зададени чрез "Телеграм", за причините материалът да изчезне. Руският таблоиден вестник “Версия” също споменава случая, като в материала пише, че ФСБ вербува служители на църквата, които са хомосексуални, защото това ги поставя в зависимост, а те после правят кариера.

През 2018 г. след поредица от скандали предшественикът на Васиан в София - Филип (Василцев) - е изгонен от България. Той също е обявен за персона нон грата, макар впоследствие да е допуснат отново в България.

Така на 7 март 2018 г. Васиан, който вече е със сан архимандрит, официално поема Руската православна църква в София.

На 28 ноември 2018 г. той е приет и в Императорското православно палестинско общество. Организацията, създадена по царско време за образование и поклонение на светите места, сега се оглавява от Сергей Степашин. Той е първият директор на ФСБ, има минало в съветските служби, във войната в Чечня и заема висши постове в няколко руски правителства. Степашин е в списъка на санкциите на ЕС заради дейността си по незаконното анексиране на Крим от Москва (2014 г.) и войната на Русия в Украйна.

От изтекли данни, които придобихме през himera-search.net, въпреки монашеския си сан, който предполага безсребърничество, преди 10 години Васиан притежава парцели за строеж на вила и на жилищна сграда в близост до Москва. Въпреки че физически е бил в София през 2019 г. - на заплата на руската патриаршия, има и данни, че е получавал заплата и от търговска фирма в Митищи. Там е посочен и адресът на ул. "Съборна".

Отношенията между българската и македонската църква

За резултатите от работата на Руската православна църква в България и Северна Македония след 2018 г. Горан Благоев дава пример, че през същата година църквите в двете страни са близо до това да отбележат заедно 1000 години на Охридската архиепископия. Това не се случва.

След подписването на договора за добросъседство и приятелство между България и Северна Македония от 2017 г. отношенията между двете църкви се затоплят.

През ноември 2017 г. Светият синод на Македонската православна църква се обръща с официално писмо към Българската патриаршия, в което изразява готовност да признае Българската православна църква (БПЦ) за своя църква-майка, ако тя се застъпи за преодоляване на разкола и признаване на нейната автокефалия.

Македонската църква се е самопровъзгласила за автокефална през 1967 г. и се отделя от Сръбската, но е под схизма и не е призната от другите православни църкви.

Това може да се промени през 2018 г., когато Българската патриаршия изразява благосклонност и подкрепа за каузата за вдигане на схизмата и готовност да съдейства за поставяне на македонския църковен въпрос за неговото решаване по каноничен ред пред другите поместни православни църкви.

БПЦ обръща обаче настроенията си след посещението на Руския патриарх Кирил в България за националния празник 3 март през 2018 г. Четири дни по-късно пристига Васиан.

Официално нищо не се взе като решение по македонския въпрос, въпреки че цялата общественост очакваше да чуе руската позиция.
Горан Благоев

“Официално нищо не се взе като решение по македонския въпрос, въпреки че цялата общественост очакваше да чуе руската позиция. Излезе се с някакво лаконично съобщение, че тази тема не е обсъждана”, припомня събитията Горан Благоев. Но по думите му “всъщност последствията в българо-македонските контакти започнаха да стават много очевадни".

Според Благоев "първоначално започнали през 2017 г. с един така оптимистичен ход", отношенията започват да затихват, за да се стигне до 2019 г., когато "българската църква очевидно се отказа от каквито и да е било активности” по темата.

Горан Благоев отбеляза, че руската църква има своето присъствие и в България, и в Северна Македония.

"Там също има висши клирици, които са под руско влияние", каза Благоев. “Нещата стигнаха до този печален и за двете църкви резултат. Защото си представете едно българо-македонско църковно сближаване как с днешна дата щеше да се е отразило по-позитивно и на двустранните политически отношения”, добави той.

Калин Янакиев каза, че от мотивите за изгонване на Васиан от Северна Македония става ясно, че той се опитвал да възпрепятства признаването на македонската църква, да съдейства за трайния разкол в нея, което се отразява на междуцърковните отношения на двете страни.

По думите му “е донякъде позорен за службите ни знак, че сякаш не са били в течение на неговата дейност", разкрита и санкционирана първо от Скопие.

Македонската православна църква е призната от Вселенската патриаршия чак през 2022 г., след като постига компромис със Сръбската православна църква.

От изтекли бази данни на различни руски ведомства Свободна Европа се сдоби с руския телефонен номер на Змеев. Той не отговори на позвънявания и съобщения - още преди новината, че и България го експулсира. Тогава никой не вдигна и стационарния телефон на Руската църква в София.

Но от сайта на храма на руското подворие се вижда, че след като е обявен за персона нон грата в Скопие, Васиан е служил в два поредни дни в българския храм "Света София", заедно с висши свещеници на БПЦ.

Свободна Европа изпрати въпроси до Светия Синод за дейността на Васиан, както и до МВнР. Отговори не са получени до публикуването на материала.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG