Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Секретчик" с "Русский мир" в сърцето. Кой е вторият свещеник, изгонен от България


Яухен Павялчук служи в руската църква в София от 2020 г. до изгонването му в края на септември 2023 г.
Яухен Павялчук служи в руската църква в София от 2020 г. до изгонването му в края на септември 2023 г.

Беларуски паспорт, служба в секретно военно поделение край Москва, военно-патриотични клубове и защита на идеята за „Русский мир“. Така звучи биографията на втория свещеник, изгонен от България по подозрения в шпионаж, заедно предстоятеля на руската църква в София Васиан. Кой е Яухен Павялчук?

Изгонването на трима служители в руската църква в София, е поредното парченце от пъзела на българо-руските отношения след началото на войната в Украйна. Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) ги определи като „заплаха за националната сигурност“.

Русия определи действията на България като „богохулство“ и „стремглава деградация на двустранните връзки между Русия и България“.

От руското посолство решиха и да затворят руската църква, което пък предизвика недоволство сред българската църква и някои граждани.

В основата на събитията се оказа личността на архимандрит Васиан (Змеев) - представителят на Московската патриаршия в София, който няколко дена преди изгонването си от България беше обявен и за персона нон грата в Северна Македония по подозрения в шпионаж.

Сред изгонените от София има и още един свещеник, чиято биография накратко звучи така – служба в секретно военно поделение край Москва, основаване на военно-патриотични клубове и защита на идеята за „Русский мир“. През Васиан той е свързан и с руския патриарх Кирил, а от там и с руските служби.

Става въпрос за беларусинът отец Яухен Павялчук, който остана в сянката на своя висшестоящ Васиан.

Какво точно се знае за Яухен и как се озова в центъра на шпионския скандал в центъра на София? Колегите от беларуската служба на Радио Свободна Европа събраха фактите.

Как Бог "влиза в сърцето" по време на служба край Москва

Павялчук е роден на 16 февруари 1966 г. в селцото Рудск, в Брестка област в Беларус. За ранните му години не се знае много, но според сайта на Минската Епархия той е ръкоположен за дякон през 1995-а, когато е на 29 години, а през 2004 г. става свещеник.

Образованието му минава през Минската духовна семинария, която завършва през 2002 г., а по-късно и през Киевската духовна семинария, която завършва през 2009 г.

В свое интервю от 2018 г. той твърди, че е познал Бог през баба си.

Той не крие и службата си в района на Москва като част от поделение за противовъздушна отбрана.

Именно в армията мисълта за съществуването на Бог влезе в сърцето ми

„Бях в гората за две години без да излизам. В секретна част. Но през втората година ме назначиха за „секретчик“ (протоколчик) на секретното поделение. Позицията е много отговорна, но в същото време имаше доста свободно време. Четях много, мислех още повече. Именно в армията мисълта за съществуването на Бог влезе в сърцето ми“, припомня си Павялчук.

След като приключва службата си се записва в Института по култура към държавния университет, а след като го напуска се мести да живее в Хродна със съпругата си Ирина. Там става ръководител на местния културен дом. В града става и част от църковната дейност.

„Православни военно-патриотични клубове“

Като свещеник Павялчук служи в Шчучин, където започва изграждането на храм „Богоявление“. Службата му продължава четири години.

По време на престоя си там той основава православен военно-патриотичен клуб „Дружина“. Той навърши 15 години през 2022 г. На тържеството присъства лично Юрий Караев, бившият вътрешен министър и приближен на президента на Беларус Александър Лукашенко.

През 2015 г. изданието „Наша нива“ прави разследване за дейността на „Дружина“ и друг подобен клуб „Славяне“, който също е основан от Павялчук.

Оказва се, че и двата клуба набират бойци, който да се бият за осъществяването на идеологията „Русский мир“ („Руски свят“ бел. ред.).

Русский мир е понятие, съществувало по времето на царска Русия и възродено от президента Владимир Путин. То означава общество, обединено от руската култура, език, традиции и православна религия.

Според разследването тези клубове набират непълнолетни, които после обучават в ръкопашен бой, стрелба с пистолети и автомати, базова първа помощ и други. Повечето от тийнеджърите са преминали през местния инспекторат за непълнолетни, където са обявени за „проблемни“.

Един от ритуалите на членовете на клуба е да полагат клетва пред лика на Александър Невски.

Тогава самият Павялчук не вижда нищо нередно в това, както и в работата с подобни формирования.

В каналите в социалните мрежи „Дружба“ и „Славяне“ открито публикуват агитация за „присъединяването към православната война на страната на Русия и Новорусия“.

За „Русский мир“ и срещу независим Беларус

През ноември 2008 г. Павялчук се мести в катедралата “Света Парашкева“ в Хродна, където служи девет години до 2017 г.

Той отричаше правото на независимост на Беларус, считаше беларусите за част от руския народ

„Той отричаше правото на независимост на Беларус, считаше беларусите за част от руския народ. Той е абсолютният „Русомират“, казва пред беларуската служба на Радио Свободна Европа един от свещениците, който тогава работи с него.

По думите на свещеника, който пожела да запази анонимност, Павялчук е бил застъпник на разширяването на руското влияние и често е пътувал до Москва.

Всичко това води до конфликт с архиепископ Артемий, който оглавява църквата в Хродна. Точно по това време важна фигура в Беларус се превръща изгоненият преди дни от България Васиан.

„Когато патриарх Кирил назначи Павел (Панамаров) за митрополит в Беларус, той веднага назначи архимандрит Васиан за представител на Руската православна църква в страната. Той беше „ушите и очите“ на Кирил в Беларус. Павялчук пък се оплакваше на Васиан, че Артемий иска автокефалност (независимост) и мисли за беларусизиране на църквата. Павялчук беше информаторът на Змеев в Хродна“, каза още свещеникът на Радио Свободна Европа.

От Беларус до София

В крайна сметка след 2017 г. Павялчук се мести в манастира „Света Елисавета“. Мястото е известно като „руския свят“ в рамките на Беларуската православна църква. Той описва времето си в манастира като време, „прекарано в рая“.

През 2018 г. Змеев е изпратен в България, където застава начело на руската църква.

Павялчук се присъединява към него през 2020 г., когато също е изпратен да служи в София.

За дейността му в България засега няма повече данни, но от беларуската служба на Радио Свободна Европа припомнят, че една от причините за активизацията на българските служби беше обявяването на Васиан за персона нон грата в Северна Македония по подозрения в шпионаж.

Според публикации в македонски медии там „неофициално Змеев координира цялата политика на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) по отношение на нейната църковна дипломация през последната година", което е било в ущърб на усилията за постигане на независимост на македонската църква.

Според лидера на ДСБ Атанас Атанасов целта на посещенията на Васиан в Северна Македония е "осъществяване на функциите на руското разузнаване с цел да се внесе разкол в македонската църква".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG