Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В интерес на националната сигурност". Киев гони монасите от Печерската лавра, те отказват да напуснат


Жена държи снимка, на която митрополит Павло - игумен на манастира, стои до руския президент Владимир Путин, с надпис "Убийци!!!", докато хора се събират на входа, 28 март 2023 г.
Жена държи снимка, на която митрополит Павло - игумен на манастира, стои до руския президент Владимир Путин, с надпис "Убийци!!!", докато хора се събират на входа, 28 март 2023 г.

Православни християнски духовници казват, че ще останат в историческия манастир в украинската столица Киево-Печерска лавра, въпреки нареденото от правителството изселване на стотици свещеници, монаси и студенти.

Печерската лавра е седалище на Украинската православна църква (УПЦ), която преди това беше под юрисдикцията на руския православен патриарх, но се отдели от Московската патриаршия след инвазията на Русия миналата година.

Украинските власти обаче подозират, че някои от висшите духовници поддържат връзки с Църквата в Москва, което те отричат. Миналата година службата за сигурност на Украйна извърши акция в лаврата и други сгради, принадлежащи на УПЦ, и десетки духовници бяха арестувани по обвинения в държавна измяна и сътрудничество с Русия.

Сега те трябваше да напуснат обекта до сряда, след като правителството прекрати договора за наем, който им позволяваше да се помещават там безплатно. Отказват да го направят, но през последните седмици изнесоха голяма част от имуществото.

Няма да бъде използвана сила за извеждането на представители на УПЦ от Печерската лавра, каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов на 29 март, след като монасите, на които беше наредено да напуснат историческия обект, отказаха да си тръгнат.

Данилов, говорейки по украинската телевизия, каза, че въпреки че няма да има изселване, манастирът трябва да бъде предаден на украинското правителство.

"Ако някой си мисли, че има право да не спазва законите на нашата страна, е дълбоко заблуден. Законите на Украйна трябва да се спазват от всички", добави той и отбеляза, че очаква монасите да си тръгнат спокойно.

Митрополит Павло - игумен на манастира, каза пред поклонници, че УПЦ няма да напусне мястото до изхода на съдебното дело, което заведе миналата седмица, за да спре изселването. Той добави, че УПЦ е била уведомена, че предаването на имота ще започне на 30 март, предаде АП.

Павел дори записа видеообръщение, в което заплаши украинския президент Володимир Зеленски, че Бог няма да прости на него и семейството му изселването на 220 монаси. Той също така посочи, че държавният глава е отказал да приеме делегацията на УПЦ.

Манастирът от XI в. и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, който е известен и като Пещерния манастир, е собственост на украинското правителство, а агенцията, която контролира имота, уведоми по-рано този месец УПЦ, че прекратява договора за наем от 29 март.

Данилов каза още, че прекратяването на договора за наем е в интерес на националната сигурност. Работата на УПЦ не може да се извършва на територията на Украйна "от гледна точка на нашата сигурност" и трябва да бъде прекратена, каза той.

Православната църква на Украйна (ПЦУ) е основната православна църква в страната. Проучване от 2020 г. установи, че 34% от украинците се определят като членове на ПЦУ, докато 14% заявяват, че са членове на УПЦ.

Киево-Печерската лавра е действащ изтоноправославен пещерен манастир в Киев, създаден през 1051 г. Смята се за един от най-важните духовни центрове в Източна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG