Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската православна църква споделя вината за "престъпленията" в Украйна, каза Вселенският патриарх


Вселенският патриарх Вартоломей е смятан за "пръв сред равни" в православната църква.
Вселенският патриарх Вартоломей е смятан за "пръв сред равни" в православната църква.

Руската православна църква споделя вината за престъпленията, извършени то Русия в Украйна. Това каза Вселенският патриарх Вартоломей, който е духовен лидер на православните християни по света, цитиран от Ройтерс.

Думите му идват на фона на подкрепата на руския патриарх Кирил за войната на Москва срещу Украйна. Дни след като руската армия нахлу в Украйна, Кирил каза, че това се случва, за да се защитят хората в Донбас, които не искат да приемат западните ценности и "гей парадите".

В сряда Вселенският патриарх Вартоломей обвини руските власти, че използват църквата в страната като "инструмент за своите стратегически цели".

"Църквата и държавното управление в Русия си съдействаха в престъпната агресия и споделят отговорността за последвалите престъпления, като например шокиращите отвличания на украинските деца", каза Вартоломей по време на конференция, организирана от литовския парламент.

Миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, като го обвини във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна в Русия. Москва твърди, че децата са преместени от Украйна за тяхната собствена безопасност и отрича да е извършвала нарушения.

"Нашият междурелигиозен диалог трябва да се фокусира върху начини да се противопоставим и да неутрализираме капацитета на ръководството на Московския патриархат да подкопава единството ни и чрез теологията да легитимира криминално поведение", добави още Вартоломей.

Руската православна църква все още не е коментирала изказването му.

През 2022 г. Ройтерс писа, че изказванията на руския патриарх Кирил в подкрепа на войната в Украйна са довели до разцепление в православните църкви по света. По-късно Ватикана отмени среща на Папа Франциск с руския патриарх.

Украинската православна църква скъса връзките си с руската. В края на миналата година Украйна започна масово да разследва украински църкви по сигнали за проруска пропаганда от свещеници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG