Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската църква в София затваря. Москва обвини България в "богохулство"


Руската църква в София
Руската църква в София

Руското Министерство на външните работи съобщи в четвъртък, че руската църква в София затваря, след като България е поискала свещениците ѝ да напуснат страната.

Новината идва, след като по-рано през деня Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) съобщи, че България е експулсирала предстоятеля на руската църква архимандрит Васиан заради "заплаха за националната сигурност".

Със същия мотив са изгонени и останалите свещеници според прессъобщението на външното министерство, публикувано и на страницата на руското посолство в България.

По-късно премиерът Николай Денков каза пред бТВ, че се е запознал с доклад на ДАНС, според който свещениците са извършвали действия, които не съответстват на статута им в България.

"Става дума за предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на Подворието протойерей Евгений и служител на храма", пишат от министерството.

Според Москва това е "богохулство", тъй като се е случило на Рождество на Пресвета Богородица. "Възмутени и шокирани сме от случилото се", добавят руските власти. В края на съобщението се казва, че "отговорността за стремглавата деградация на двустранните връзки между Русия и България е изцяло на българската страна".

Новината идва на фона на непредизвиканата война на Русия в Украйна, вследствие на която много държави по света, вкючително и България, въведоха тежки икономически санкции срещу Москва през 2022 г. След това Русия обяви България и останалите такива страни за "неприятелски".

По-рано през юни 2022 г. България изгони и 70 руски дипломати и служители.

Архимандрит Васиан (Змеев) е един от трима души, които на 17 септември бяха обявени за персона нон грата от Северна Македония по информация на македонски медии и на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Според сайта dveri.bg „неофициално Змеев координира цялата политика на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) по отношение на нейната църковна дипломация през последната година.

Според Атанас Атанасов архимандрит Васиан посещава Северна Македония, "за да осъществява функциите на руското разузнаване с цел да се внесе разкол в македонската църква".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG